Het Groene Hart klimaatneutraal of circulair?

ESTHER VAN DEN BOR –  De cijfers van hoeveelheden PetaJoules aan energie die we in het Groene Hart verbruiken zijn ons tijdens het KlimaatBeraad voorgeschoteld. De hoeveelheden voor warmte, elektriciteit of vervoer en transport zijn uitgangspunt voor de oplossingsrichtingen die in transitieprogramma’s worden uitgezet. Consensus is er om NU te beginnen.

earth-hour-jpgVerminderen van de hoeveelheid energie die we verbruiken is de meest efficiënte maatregel om binnen de 2 graden opwarming van de aarde te blijven. Binnen de woonomgeving kan veel efficiënter gebruik gemaakt worden van energie en kan hernieuwbare energie worden opgewekt. Maar de opgave is zo groot dat ook de open buitenruimte ingezet moet worden en zal veranderen. Samenwerking, innovatie en een andere levenswijze zijn steekwoorden die klinken. Klimaatneutraal worden in 2050 vergt veel inspanning, maar is onvermijdelijk en biedt ook kansen. De presentaties zijn te lezen op Groene Hart Media.

Circulair
De maandag daarop presenteerden de 5 Rabobanken in samenwerking met Heineken (Groene Cirkels) en  de provincie Zuid Holland een rapport van het onderzoeksbureau Metabolic Consulting het rapport ‘Circulair ondernemen in het Groene Hart’ en resultaten van de Circular Challenge. Een beschrijving van een circulaire economie in het Groene Hart waarin hergebruik van producten en grondstoffen centraal staat en waarin afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht zo veel mogelijk worden voorkomen.

Ook de sociale waarde van mensen, arbeid en gemeenschappen wordt meegenomen in deze manier van ondernemen. Een grote stap verder dus dan het klimaatneutraal worden van een onderneming of regio. De toehoorders in de zaal namen notie van de urgentie om juist deze transitie naar een circulaire economie te omarmen en kregen inzicht in de mogelijkheden die hier liggen. De kansen zijn (h)erkend. Ook hier draait het om samenwerken, innoveren en een andere manier van kijken en werken. Laten we hiermee aan de slag gaan, dan wordt onze regio toekomstbestendig en daarvoor is klimaatneutraliteit vanzelfsprekend noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *