Het is lente … lammetjes worden geboren, fruitbomen staan in bloei, bootjes varen over de plassen, koeien dansen in de wei en fietsers gaan op pad. Vier de Lente in het Groene Hart nodigt u uit om van 17 maart tot en met 17 juni te genieten van het oer-Hollandse landleven. Lees in deze nieuwsbrief de leukste tips voor een dagje uit in het Groene Hart.

Er is deze lente keuze uit meer dan 150 activiteiten zoals polderwandelingen, fietstochten, lentefairs, lammetjesdagen, streekproducten proeverijen, paasbrunches, natuurexcursies, bloemenworkshops en open dagen bij boerderijen, kwekerijen en andere recreatieve locaties. Bekijk de video van Leonie on tour om alvast in de stemming te komen.

Startschot

Het sportieve startschot van Vier de Lente is op zaterdag 17 maart tijdens de Joop Zoetemelk Classic. Doe mee aan deze toerfietstocht (50 tot 150 km) of kom kijken. Het officiële startschot wordt gegeven door, hoe kan het ook anders, Joop Zoetemelk.

Boerderij avonturen

Ga tijdens de paasdagen naar de Lentedag van Landwinkel Jan Nieuwenhuizen en eet gezellig een pannenkoek in de koeienstal. Of ga naar de Lenteboerderij van Boerinn in Kamerik. Bij Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude is elke dag wel iets leuks te beleven. Volg daar bijvoorbeeld het wildplukpad en ontdek wat er allemaal te eten is in de natuur. Helemaal nieuw is Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers. Koe melken, bootje varen, pony rijden, verdwalen in het wilgendoolhof en genieten van een educatieve show met Fien & Teun. Het kan hier allemaal.

Kassen en kwekerijen

Kom in de Kas is een spannend en gratis dagje uit voor volwassenen en kinderen. Want in de kassen gebeuren een heleboel opmerkelijke dingen. Kinderen maken via een app kennis met de zeven helden van de kas en volwassenen luisteren naar het verhaal over een kleurrijke toekomst voor de kassen. Ook de Open Kwekerijdag Greenport Boskoop is een leuk dagje uit voor het hele gezin. Kijk hoe bomen, struiken en tuinplanten worden gekweekt, stel tuinvragen en koop bomen en planten rechtstreeks bij de kweker.

Smullen van streekproducten

Asperges in de Polder is een bourgondische evenement waarin de Koningin der Groente een prachtige hoofdrol speelt. Qua sfeer, culinair niveau en entertainment zal het evenement ieder verrassen. Tijdens de Graskaasdag in Woerden speelt deze jonge boerenkaas de hoofdrol. Kaas wordt geproefd, gekeurd en verhandeld. Verder is er een gezellige markt met muziek en terrassen.

Vier de Lente Smulroute

Stap in het paasweekend op de fiets om te genieten van de Vier de Lente Smulroute (36 km) langs kaasboerderijen en boomgaarden rondom Oudewater en Montfoort. Proef en smikkel onderweg van de heerlijke Groene Hart streekproducten. De boerderij waar Doruvael kaas wordt gemaakt, ligt aan de route. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen op deze kaasboerderij. Startpunt is TOP Marnemoende in IJsselstein.

Nog meer zin om te fietsen? Dan zijn de Fiets je Fris Tour van Buitenplaats de Blauwe Meije en de Polderdag door het Land van Wiek & Water aanraders. Tijdens de polderdag is er keuze uit verschillende routes, afstanden en startpunten. Elke route komt langs verschillende leuke plekken om even pauze te houden.

Het complete overzicht met meer dan 150 uitjes en evenementen. Een compleet overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.groenehart.nl/lente.