Beste wensen

      Reacties uitgeschakeld voor Beste wensen

Esther van den Bor – Een gelukkig en goed 2019
Dat zeggen we tegen elkaar. Welgemeend!
Ook voor de lezers van de Groene Flits is dat mijn wens.

Invulling van gelukkig en goed ligt wel voor iedereen weer net even anders. Gezondheid is een ‘goed’ waar iedereen op hoopt. Terecht. Dromen die uitkomen is ook iets waarmee je iedereen succes wilt wensen. Een fijn en prettig leven hebben zonder pech en ongelukken wil ook iedereen beleven.

In formatie, doelgericht op weg naar een goed 2019.

In formatie, doelgericht op weg naar een goed 2019.

Wat is goed en gelukkig?
In deze column schrijf ik over klimaat en duurzaamheid. Daar richt ik de aandacht dan ook op in deze context. Met een pleidooi voor de eigen bijdrage die iedereen kan leveren aan een jaar dat ‘goed’ is. Ik definieer dat als een jaar waarin we kantelen naar een samenleving die goed is voor iedereen. Waarin gezondheid niet uitgehold wordt door gebrek aan stilte, schone lucht en schoon water. Waarin gezondheid niet wordt aangetast door sociale druk om meer te presteren, meer te kopen, meer geweldig te zijn. Een jaar waarin we erkennen dat we anders moeten samenleven. Mét de natuur waar we onlosmakelijk onderdeel van uitmaken. Mét de andere mensen van wie het bestaan direct beïnvloed wordt door wat wij doen en laten en kopen. Samenleven binnen de grenzen van wat de aarde ons biedt aan grondstoffen, energie, zelf herstellend vermogen en voedsel.

Eigen kracht en invloed
De problemen van nu lijken groot en ver weg. Maar de oplossingen liggen in ieders hand. Juist de dagelijkse dingen net even anders doen maakt het komend jaar goed en brengt geluk. Begin NU!
Neem iedere dag even tijd voor een ander, groet elkaar.
Koop een paar kledingstukken minder dit jaar.
Ga iets vaker lopen of met de fiets naar waar je wezen wilt.
Eet meer groente uit je directe omgeving.
Gebruik een beetje minder water en energie.

Simpele handelingen die een groot verschil maken. Ze maken je bewust van wie je bent en hoe je leeft. En dan veranderen we uiteindelijk samen en komen op een weg die echt rond loopt in plaats van alleen maar verder en hoger….