Cadeaus voor de feestdagen

      Reacties uitgeschakeld voor Cadeaus voor de feestdagen

Esther van den Bor

Anders dan anders
December is de maand van de cadeautjes. Voor Sinterklaas, voor Kerst, als bedankje voor een jaar werken. Het is zo fijn om een tastbaar ‘dank je wel’, ‘je bent voor mij bijzonder’ te krijgen. Daarom raad ik iedereen aan om veel cadeaus te geven aan anderen. Maar wat geef je dan? Want spullen hebben we meer dan genoeg!

Dat is ten dele waar. Er zijn meerdere alternatieven ‘Anders dan Anders’ want de gewone gebruiksartikelen zoals zeep, sokken, kleren, boeken, lekkere specialiteiten, planten etc. kun je immers steeds weer opnieuw geven. Kies de producten die gemaakt zijn van duurzame materialen of die met een fairtrade logo. Daarmee steun je de ontwikkeling naar een leefbare aarde waarin producenten een leefbaar loon krijgen. Blijf jezelf wel steeds de vraag stellen of het product echt nodig is en het min of meer dagelijks te gebruiken is. Een ruim aanbod van producten vind je op websites zoals bijvoorbeeld https://www.fairtradewebshop.nl/ en https://www.ecomondo.nl/product-categorie/originele-en-duurzame-cadeaus/.

Wanneer je cadeaus via organisaties koopt zoals Amnesty International, Velt of  Oxfam Novib (of vele andere), dan ondersteun je daarnaast nog eens het werk van die organisaties. In plaats van de grote webshops van Bol en Amazon te spekken. Je kunt bij sommige organisaties ook symbolische cadeaus kopen. Zoals bij Oxfam Novib een geit of schoon drinkwater of bij het Wereld Natuur Fonds waar je een dier adopteert. Leuk om te geven, geweldig om te krijgen.

Lokaal kopen bij de kleine winkels is ook een aanrader. Daar vind je vaak bijzondere producten. Ambachtelijk, met liefde en creativiteit gemaakt.

Mijn laatste tip zijn de Doe-cadeaus. Samen op stap naar een museum of dierentuin. Een workshop bloemschikken of boetseren. Een trimtocht of een wildplukwandeling.

Neem de tijd om even stil te staan bij iedereen die je een cadeau wil geven. Zo vind je persoonlijke cadeaus, die op alle fronten plezier en geluk tot stand brengen. Voor een hele kleine prijs of iets meer. Het gebaar telt en de gedachte erachter. Dan worden het echt feestelijke dagen.