Gedeputeerde: polder op slot voor woningbouw

      Reacties uitgeschakeld voor Gedeputeerde: polder op slot voor woningbouw

De polder gaat op slot voor woningbouw. Alleen bij hoge uitzondering mogen gemeenten hier nog huizen uit de grond stampen, zegt Zuid-Hollands gedeputeerde Adri Bom-Lemstra in het AD Groene hart van 18 november. Met het aantrekken van de economie stijgt ook de huizenkoorts. Gemeenten hebben de mouwen opgestroopt om nieuwe woonwijken uit de grond te stampen. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA, ruimtelijke ordening) wil zorgvuldig met de ruimte omgaan: ,,We kunnen niet zomaar ineens woonwijken in de weilanden neerpletteren. We sturen daar meer op dan gemeenten wellicht in het verleden gewend waren.”

De Zuid-Hollandse regio’s hebben te veel bouwplannen buiten de stad schrijft VastgoedActueel.  Vastgoed toetste de beweegredenen van de provincie aan gedane onderzoeken en uitspraken van woningmarktexperts (3). Van de zeven ingediende woningbouwplannen kreeg er slechts één groen licht van de provincie. Alleen Haaglanden kreeg akkoord op zowel haar woonvisie als de woningbouwprogrammering. Pijnlijk nieuws voor vier van de acht woonregio’s. Ze moeten plannen schrappen.
De niet-stedelijke gebieden – waar veelal sprake is van vergrijzing en ontgroening – moeten volgens de gedepupteerde Bom-Lemstra alleen bouwen voor de eigen behoefte, en niet om eventuele expansie van de stedelijke gebieden op te vangen.

Documentatie:

  1. Gedeputeerde: ‘Bouwen in polder alleen bij hoge uitzondering’ AD, 18 nov.2017
  2. Zuid-Hollandse regio’s hebben te veel bouwplannen buiten de stad, VastgoedActueel, 11 okt.2017
  3. Bouwen tegen woningnood of voor leegstand? (pdf)