Klimaat en Fairtrade

      Reacties uitgeschakeld voor Klimaat en Fairtrade

Esther van den Bor

Fairtradeweek
Lang geleden hoorde ik de toenmalige weerman Reinier van de Berg noemen dat Fairtrade één van de vijf manieren is om de klimaatverandering te stoppen. Immers, geef mensen een inkomen waar ze echt bestaanszekerheid uit halen, dan zorgen ze voor nieuwe kennis en methoden die nodig zijn om de veranderende omstandigheden het hoofd te bieden, om zorgvuldig met de aarde en hun omgeving om te gaan. Eerlijke prijzen en eerlijke handel zijn dé manier om roofbouw en het huidige wegwerpsysteem tegen te gaan. Want dat is wat er nu gebeurt: wij houden een wegwerpmaatschappij in stand. Van kleding, voedsel, arbeiders, energie, etc. Vluchtig en met te weinig oog voor de waarde van het product, de aarde en de mens er achter. De draagkracht van de aarde, de natuur en de mensen bepaalt wat wij mogen gebruiken. Niet wat wij denken nodig te hebben. We moeten terug naar het vaststellen – ieder voor zich – wat werkelijk waarde voor ons heeft.

Klimaatverandering
Klimaat scherpt de pijnpunten duidelijk aan. Voor koffie is de invloed van de klimaatverandering evident. De koffieplant kan maar in een smalle klimaatzone gedijen. Wanneer de temperaturen stijgen, moet de teelt steeds meer naar de toppen van de bergen worden verplaatst. Daar is minder ruimte, dus minder koffieteelt mogelijk. Chronische armoede, mede veroorzaakt doordat wij zo’n lage prijs betalen dat de producent onvoldoende inkomsten en zekerheid heeft, wordt verergerd door klimaatverandering met bijvoorbeeld droogte als gevolg. Zo is gebrek aan een toekomst één van de redenen voor migratie.
Voor ons zijn er simpele manieren om onze invloed ten goede in te zetten. Koop zo min mogelijk, en dan fairtrade en zo duurzaam mogelijk. Vertel anderen over die keuzen die jij maakt en bespreek samen wat voor jou waardevol is en waarom.