Niet kiezen is verliezen

      Reacties uitgeschakeld voor Niet kiezen is verliezen

Vrijwel alle grotere vraagstukken in het Groene Hart vragen om lange termijn perspectieven. Of het nu gaat over de bodemdaling en CO2-reductie, energietransitie, de toekomst van de landbouw of de bouwopgave, zonder een heldere kijk op de verder weg liggende toekomst zal het niets worden. Alleen als we in een doordacht proces hebben gekozen hoe we er in 2050 bij willen staan, zullen we op de kortere termijn de juiste ontwikkelingen kunnen stimuleren.

Er zit een merkwaardige paradox verbonden aan dat lange termijn-karakter. Het is erg makkelijk om lastige en complexe keuzen naar later te verschuiven (‘het is tenslotte nog ver weg’), terwijl we de resterende tijd (die 30 jaar) heel hard nodig hebben om op een goede manier de transities vorm te geven. Wij hebben steeds sterker de overtuiging dat in 2019 en de 1 tot 2 jaren daarna belangrijke basisbesluiten moeten worden genomen. Om zeker te stellen dat de maatregelen voor de kortere termijn ook op langere termijn goed zullen uitpakken. En om zeker te stellen dat we in de tussentijd geen dingen onherstelbaar vernietigen, die met de wijsheid van de terugblik hadden kunnen worden gespaard. Wij zullen in de komende periode blijven aandringen op die essentiële combinatie van lange termijn perspectieven en korte termijn maatregelen. Want als we niet kiezen, zullen we  kwaliteit verliezen.

Niet kiezen is verliezen slaat natuurlijk ook op de komende verkiezingen de Provinciale Staten en de waterschapsbesturen. Op 20 maart mag iedereen kenbaar maken welk programma of welke politicus het meest aanspreekt. We hopen van harte dat het Groene Hart mede een afweging zal vormen bij het bepalen van uw stemgedrag. We hopen nog meer op een stevige plek voor het Groene Hart in de coalitieakkoorden in de drie provincies. De betekenis van het Groene Hart voor de inwoners van het gebied zelf én voor de Groene Metropool als geheel (700.000 en 7.000.000 mensen) is zo groot dat een samenhangende kijk en aanpak noodzakelijk is.

Chris Kalden, voorzitter