Omgevingswet centraal in drukbezocht Kwaliteitsatelier Landbouw en Landschap

      Reacties uitgeschakeld voor Omgevingswet centraal in drukbezocht Kwaliteitsatelier Landbouw en Landschap
phileine-300x255Maandagmiddag 20 juni waren meer dan 50 mensen aanwezig in de sfeervolle zaal van kaasboerderij Kuiper te Giessenlanden. Tijdens het kwaliteitsatelier ‘Landbouw en Landschap’ gaven Andries Middag en Nils den Besten van LTO Noord een inkijkje in de ontwikkeling van de agrarische sector in het Groene Hart. Waarbij Den Besten uit de Alblasserwaard waarschuwde voor het Nokia gevoel. Boeren zullen moeten mee bewegen met nieuwe ontwikkelingen, anders komen ze er te laat achter dat anderen hen voorbij zijn. Van belang zijn volgens Middag ‘omgevings-bewustzijn’ (van de agrarische ondernemers), ‘ruimtelijke kwaliteit’ (van het bedrijf en de bedrijfsvoering) en ‘schaalvergroting’. Alle drie moeten aanwezig zijn wil het agrarisch belang groot blijven in het Groene Hart. 
.
Philine Krosse – kwartiermaker duurzame ontwikkeling – leidt de nieuwe Omgevingswet in
.

Chris Kalden van Stichting Groene Hart en wethouder Teus van Houwelingen bespraken de nieuwe Omgevingswet. Die kan in principe kansen bieden. Inspraak in een vroeg stadium van ontwikkelingsplannen, een breed gedragen omgevingsvisie waarin waarden vastgelegd zijn zonder dat ruimte voor fantastische plannen wordt uitgesloten, het maatschappelijk middenveld mag meedoen. Wethouder Teus van Houwelingen was stellig: “we moeten zorgen dat we in Den Haag aan tafel zitten. Want weten de wettekst schrijvers wat voor ons “waardevol” is? ” Uit de zaal klonk een pleidooi om zeker te stellen dat de zwakke stem van de vogels, biodiversiteit en dergelijke gehoord wordt in het proces. Philine Krosse zette de aanwezigen aan het werk. “Wat beweegt u om mee te denken en te doen.” “Combineer problemen en kansen zodat versnelling van de wegen naar oplossingen ontstaat.” De middag was te kort. Maar zo concludeerde
dagvoorzitter Sjoerd Veerman: voor de toekomst van de landbouw in het Groene Hart is van belang dat de boeren bewust zijn van de omgeving, weidegang en biodiversiteit combineren met schaal-vergroting. Grotere bedrijven passend in het landschap (ruimtelijke kwaliteit) vraagt extra aandacht. De nieuwe Omgevingswet biedt kansen voor (agrarisch) ondernemerschap maar wacht niet af, wees zelf actief bij de uitwerking. Bijvoorbeeld, de perspectiefnota voor het Groene Hart.

 

zie ook