Ontwikkelingen circulaire economie

      Reacties uitgeschakeld voor Ontwikkelingen circulaire economie

Esther van den Bor

Een versnelling?
Het begrip ‘circulaire economie’ wordt steeds vaker gebruikt als een noodzakelijke vorm van produceren en consumeren in een duurzame maatschappij. Voor diegenen die niet zeker zijn van wat het precies inhoudt is de link naar een omschrijving door MVO Nederland toegevoegd.
Voor een deel van de bedrijven is de zoektocht naar een circulaire productie begonnen. Die trend wordt gestimuleerd door allerlei koplopers en trekkers. Zo start nu de week van de circulaire economie.

De Rijksoverheid investeert komende jaren in klimaatneutraal en circulair inkopen. De doelstelling is om in 2030 circulair te opereren. Nu al is duidelijk dat klimaatneutraal inkopen veel CO2 uitstoot voorkomt. Om dat proces te versnellen zijn verschillende leernetwerken uitgezet om gemeenten en provincies, waterschappen, maar ook zorginstellingen te helpen om circulair in te kopen. Dat gebeurt door middel van inkoopregelingen en trainingen.

De verpakkingsindustrie is ook een tak waar volop geëxperimenteerd wordt met verpakkingen. Een aantal grote firma’s stelt zich als doel om in 2025 al hun verpakkingsmaterialen volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te  maken. Een van de redenen om daar extra aan te werken is de ‘plastic soep’ problematiek. Een andere reden is dat de heffing op verpakkingsmaterialen vanaf 1 januari 2019 in hoogte afhankelijk wordt van de recyclebaarheid van de verpakkingen. Kennis wordt nu meer gedeeld en duidelijk is dat juist het ontwerp bepalend is voor het eindresultaat.

Verder gaan
Mooi is dat ook de pensioenfondsen gestimuleerd worden om de risico’s en kansen van een circulaire economie in kaart te brengen. Niets doen is geen optie stelt het Sustainable Pension Investments Lab (SPIL) in een kennisdocument.
Het planbureau van de Leefomgeving stelt in een rapport aan de vooravond van de week van de circulaire economie dat de overheid nog meer moet stimuleren. Nu gaat het vaak nog over recyclen, maar circulair is nog een paar stations verder. Laten we deze ontwikkelingen blijven volgen….