Positief nieuws

      Reacties uitgeschakeld voor Positief nieuws

Esther van den Bor

Nieuwsberichten
In kranten, op televisie en vooral op social media is het nieuws voornamelijk negatief. Slecht nieuws wordt vaker, sneller en meer gelezen dan berichten over een redding, een innovatie of een aardige buur. Dus wordt het officiële nieuws over positieve ontwikkelingen vrijwel niet gemaakt. Want het gaat om likes en kijkcijfers. Gelukkig zijn er andere kanalen waarin de vóóruitgang wel wordt gedeeld. Positieve duurzame innovaties, bedrijfsvoering die gericht is op meer dan korte termijn winst en vooral de voorbeelden dat we mensvriendelijk met elkaar om kunnen gaan.

Ik wil een paar voorbeelden met jullie delen.

  • De Correspondent is een nieuws- en onderzoeksplatform dat dieper graaft dan de waan van de dag. In deze podcast  bijvoorbeeld worden enkele opmerkelijke positieve ontwikkelingen wereldwijd verteld. Stille mijlpalen in het uitbannen van dodelijke ziektes, in trends van rookgedrag, toename van opleidingsniveau, over eetpatronen en het opwekken van groene energie.
  • Op de site van https://52wekenduurzaam.nl/ kun je zelf weer meedoen om op een ludieke manier je eigen leven wat duurzamer te maken.
  • https://www.change.inc/ vertelt van duurzame ontwikkelingen in het bedrijfsleven.
  • https://www.duurzaamgebouwd.nl/ laat de goede ontwikkelingen in de bouw zien.
  • https://thehappyactivist.org/ laat acties van mensen zien waar je blij van wordt
  • https://www.linkedin.com/company/samenklimaatbestendig/ vertelt van professionals die aan het klimaat en biodiversiteit werken, met succes.

Somber of vol positieve inspiratie?
Je kunt moedeloos worden van alles wat er niet goed gaat. Zoveel ontwikkelingen gaan veel te langzaam. Zelfs goedbedoelde maatregelen pakken soms helemaal verkeerd uit. Maar ik wil niet wegduiken onder een dekentje en stellen ‘het zal mijn tijd wel duren’. Er gebeurt al heel veel positiefs en vernieuwends. Laad jezelf op en ga met al die positieve trends aan de slag. Laat die positieve energie stromen, als water dat overal zijn weg vindt. Juist de macht van het aantal veranderaars moet in het voordeel van een duurzame wereld gaan werken. Dat is de toekomst.
Het nieuwe normaal is duurzaam!