Raad Montfoort gaat akkoord met IJsseloord

      Reacties uitgeschakeld voor Raad Montfoort gaat akkoord met IJsseloord

De Montfoortse gemeenteraad stemde unaniem in met de planontwikkeling voor het terrein IJsseloord, waarbij de voormalige steenoven en bazenwoning op het terrein worden gerestaureerd. De steenoven wordt opengesteld voor publiek en krijgt een functie steenmuseum. Van het terrein wordt 1 hectare bestemd als parkeerterrein voor Jan Snel B.V. Ter compensatie wordt de rest van het terrein landschappelijk ontwikkeld en ingericht.
De voormalige steenfabriek is het enige overgebleven erfgoed in Willeskop dat herinnert aan de industriële voorspoed aan het begin van de 20e eeuw. De steenoven van de voormalige steenfabriek is samen met de bijbehorende directeurswoning/bazenwoning in 2008 door burgemeester en wethouders aangewezen als gemeentelijk monument.  Het wordt een modern steenmuseum, waarin economische dragers zoals showroom van oude stenen en mineralen, bed en breakfast zorgen voor het entreekaartje.
Het plan voorziet in een restauratie van de laatste steenfabriek van Montfoort en een kwaliteitsverbetering van het landschap.

Via een amendement dat is aangenomen wordt het plan nader uitgewerkt:

  • Een landschapsinrichtingsplan moet leiden tot meer natuurkwaliteit dan nu zichtbaar is in het plan.
  • Een landschapsbeheersplan moet borgen dat de aangelegde natuur en landschap zorgvuldig worden beheerd gedurende tenminste 20 jaar.

Documenten: