Startbijeenkomst Energiestrategie Midden Holland

      Reacties uitgeschakeld voor Startbijeenkomst Energiestrategie Midden Holland

Energiestrategie2De klimaatverandering gaat snel en de afspraken van Parijs over het beperken van CO2 uitstoot zijn bindend. Snelle resultaten zijn nodig. Daarom start in 5 regio’s van Nederland een pilot waarbij energie strategieën en energie kansenkaarten het uitstippelen van duidelijke routes mogelijk maken. Woensdag 22 juni 2016 werd voor de regio Midden Holland een dergelijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend met onder andere de gedeputeerde Han Weber, afgevaardigden van 3 ministeries, de Unie van Waterschappen, VNG en IPO. De gemeenten Alphen, Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard, Zuidplas en Bodegraven-Reeuwijk lopen daarmee voorop. Samen met het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen, Waterschappen, woningcorporaties worden in de komende jaren projecten opgezet om effectief en efficiënt het energieverbruik te verlagen en het aandeel duurzame energie te vergroten. Dat biedt perspectief voor nieuwe banen en nieuwe kansen in onze regio.
Thijs de la Court was keynote spreker. Hij hield de volle zaal voor dat om te slagen systemische veranderingen doorgevoerd moeten worden. De rollen moeten vernieuwd worden en nieuwe structuren van samenwerken zijn nodig. Het maatschappelijk middenveld heeft zoveel deskundigheid, creativiteit en energie. Daar moet de macht en de kracht terecht komen. De politiek moet alleen mee bewegen. Omschakelen naar een deel-economie die circulair is ingericht biedt kansen. Creatief, flexibel, lerend, integraal, adaptief en samenwerken zijn belangrijke kern-woorden in zijn verhaal. Financiën, scholing, borgen en monitoren zijn net zo goed onmisbaar in het proces.
De intenties van de ondertekenaars zijn helder: samenwerken en vooral actie is gewenst. Duidelijk een samenwerkingsovereenkomst waar ook Stichting Groene Hart haar handtekening bij zet.

 

Energiestrategie