Stilte-expositie geopend

      Reacties uitgeschakeld voor Stilte-expositie geopend

Donderdag 18 mei heeft Gedeputeerde Mariette Pennarts de exposite Het geluid van de stilte geopend. Deze expositie staat tot medio juni opgesteld in het Huis voor de Provincie Utrecht. Bezoekers krijgen een beeld van de stiltegebieden in het Groene hart, en de gevaren van te veel lawaai voor de gezondheid. Ook kan men prachtige stiltewandelingen downloaden en de hartslag meten bij stads- en natuurgeluiden. Voor meer informatie: Geluid van de Stilte

 

Natuur, stilte en rust versterken elkaar en zijn het waard gekoesterd te worden. In de stilte expositie die het komende jaar rondreist door het Groene Hart komen de stiltegebieden weer dichterbij. In de aandacht van de politiek, maar ook bij de recreanten die op zoek gaan naar natuur, stilte en rust. De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kun je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid?

De expositie is op 18 mei 2017 in het Provinciehuis van Utrecht geopend en blijft daar gedurende 5 weken te zien (tot en met 22 juni). Vervolgens reist de expositie via provinciehuizen, bibliotheken, gemeentehuizen en natuurcentra verder door het Groene Hart. Kijk op www.geluidvandestilte.nl wanneer de expositie bij u in de buurt is.

 

Het geluid van de stilte

 De reizende tentoonstelling ‘Geluid van de stilte’ heeft als doel mensen te laten zien hoe mooi de stiltegebieden in het Groene Hart zijn. Deze stiltegebieden zijn maar bij weinig mensen bekend, terwijl er genoeg recreatie mogelijkheden zijn om de tijd door te brengen in een prachtig stukje stille natuur. De tentoonstelling reist rond langs verschillende betrokken gemeenten. Hij laat zien hoe mooi de 18 stiltegebieden zijn en bezoekers hebben de kans om alles te weten te komen. Op verschillende openbare plekken, als bv. een provinciehuis, bibliotheek of gemeentehuis wordt de tentoonstelling voor een aantal weken opgebouwd voordat hij weer verder reist.

Men komt binnen en ziet een geheel opgebouwd van banners, simpele ruimtelijke elementen, informatie, prachtige foto’s en informatieve kaarten. De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kan je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid? Door middel van tekst, foto’s en kaarten komt men van alles te weten, maar ook via interactieve elementen als geluidfragmenten en een kennisquiz is er veel te beleven.

 

Stilte is een kernwaarde

Het Groene Hart is een gebied met een duidelijke identiteit en veel ruimtelijke kwaliteiten. Natuur, landschap, cultuur, openheid en stilte zijn kernwaarden. Stilte en rust heeft een mens hard nodig. In stiltegebieden kun je op adem komen, van de natuur en het landschap genieten. Juist de mensen die in de steeds drukker wordende stedelijke omgeving wonen hebben de stilte nodig om weer in evenwicht te komen. Lawaai tast namelijk onze gezondheid aan en het CBS stelt dat jaarlijks enkele honderden mensen overlijden als gevolg van de herrie. Langdurige geluidshinder kan leiden tot:

  • concentratiestoornissen,
  • gehoorschade: lawaaidoofheid, oorsuizen
  • stress, nervositeit, onrust en spanning,
  • vermoeidheid met mogelijk als gevolg gespannen relaties of isolatie
  • verhoogde bloeddruk
  • depressie
  • hart- en vaatziekten;
  • in het ergste geval: acute hartinfarcten.

Zonder maatregelen, met het huidige beleid en de huidige handhaving, is herrie binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste negatieve invloed op de volksgezondheid in Nederland. Dat stellen milieu- en geluidsdeskundigen in het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu: Ziek van herrie