Stilte expositie tot 30 augustus in Noord-Holland

      Reacties uitgeschakeld voor Stilte expositie tot 30 augustus in Noord-Holland

De door Stichting Groene Hart samengestelde tentoonstelling over stilte en stiltegebieden is nog tot 30 augustus te zien in het provinciehuis van Noord Holland aan Houtplein 33 in Haarlem en is op werkdagen te bezoeken van 8.00 uur tot 18.00 uur. De expositie is een initiatief van Stichting Groene Hart en de provincie zet zich in voor stiltegebieden, wees 39 stiltegebieden aan, waarvan 6 in het Groene Hart. Door in haar kantoor een expositieruimte beschikbaar te stellen, steunt de provincie dit initiatief.
Lees verder op Stichting Groene Hart. Zie ook www.geluidvandestilte.nl

 

 

 

Natuur, stilte en rust versterken elkaar en zijn het waard gekoesterd te worden. In de stilte expositie die het komende jaar rondreist door het Groene Hart komen de stiltegebieden weer dichterbij. In de aandacht van de politiek, maar ook bij de recreanten die op zoek gaan naar natuur, stilte en rust. De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kun je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid?

 

Het geluid van de stilte

 De reizende tentoonstelling ‘Geluid van de stilte’ heeft als doel mensen te laten zien hoe mooi de stiltegebieden in het Groene Hart zijn. Deze stiltegebieden zijn maar bij weinig mensen bekend, terwijl er genoeg recreatie mogelijkheden zijn om de tijd door te brengen in een prachtig stukje stille natuur. De tentoonstelling reist rond langs verschillende betrokken gemeenten. Hij laat zien hoe mooi de 18 stiltegebieden zijn en bezoekers hebben de kans om alles te weten te komen. Op verschillende openbare plekken, als bv. een provinciehuis, bibliotheek of gemeentehuis wordt de tentoonstelling voor een aantal weken opgebouwd voordat hij weer verder reist.

Men komt binnen en ziet een geheel opgebouwd van banners, simpele ruimtelijke elementen, informatie, prachtige foto’s en informatieve kaarten. De expositie gaat in op de beleving van de bezoeker in een stiltegebied. Wat kan je er verwachten? Welke planten en dieren vind je er? Wat doet de overheid er aan om de gebieden te behouden? En wat betekent (gebrek aan) stilte voor je gezondheid? Door middel van tekst, foto’s en kaarten komt men van alles te weten, maar ook via interactieve elementen als geluidfragmenten en een kennisquiz is er veel te beleven.

 

Stilte is een kernwaarde

Het Groene Hart is een gebied met een duidelijke identiteit en veel ruimtelijke kwaliteiten. Natuur, landschap, cultuur, openheid en stilte zijn kernwaarden. Stilte en rust heeft een mens hard nodig. In stiltegebieden kun je op adem komen, van de natuur en het landschap genieten. Juist de mensen die in de steeds drukker wordende stedelijke omgeving wonen hebben de stilte nodig om weer in evenwicht te komen. Lawaai tast namelijk onze gezondheid aan en het CBS stelt dat jaarlijks enkele honderden mensen overlijden als gevolg van de herrie. Langdurige geluidshinder kan leiden tot:

  • concentratiestoornissen,
  • gehoorschade: lawaaidoofheid, oorsuizen
  • stress, nervositeit, onrust en spanning,
  • vermoeidheid met mogelijk als gevolg gespannen relaties of isolatie
  • verhoogde bloeddruk
  • depressie
  • hart- en vaatziekten;
  • in het ergste geval: acute hartinfarcten.

Zonder maatregelen, met het huidige beleid en de huidige handhaving, is herrie binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste negatieve invloed op de volksgezondheid in Nederland. Dat stellen milieu- en geluidsdeskundigen in het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu: Ziek van herrie

lees verder:

http://atlas.bootsystems.nl/themas/2462-2/