Villa’s in het zicht van De Drie Molens 

De gemeente Leidschendam-Voorburg is van plan om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van twee riante villa’s en schuur in het buitengebied van Leidschendam . 

3molensLdamRicardo Bouman | Desenho Vormgeving

Deze villa’s zouden komen te staan in het zicht op de Molendriegang. “Een uniek uitzicht op de molens dreigt hiermee weer een stukje verder verloren te gaan”, aldus omwonenden van het Wilsveen die fel tegen het plan zijn. “Toen de vorige eigenaar van deze grond enkele jaren geleden een bescheiden bouwplan aan de gemeente presenteerde roemde diezelfde gemeente nog het fraaie landschapsbeeld van deze locatie. Verdere ruimtelijke verdichting van dit perceel was niet gewenst vanwege de landschappelijke waarde. Hoe is de gemeente zo van inzicht veranderd?”, vragen omwonenden zich af.

Inmiddels is de landbouwgrond opgekocht door een projectontwikkelaar. “Die gaat bouwen op juist die locatie waar bebouwing eerder niet gewenst was”, luidt de klacht van de bewoners van het Wilsveen. “Onbegrijpelijk. Bovendien lapt men de bestaande bouwregels voor het buitengebied aan hun laars. Één van de twee villa’s wordt zelfs twee keer zo groot als volgens de geldende bouwregels is toegestaan. En de bijbehorende schuur wordt zelfs drie keer zo groot als normaal gesproken is toegestaan. Het is te hopen dat de gemeente alsnog tot inkeer komt en dat dit uniek stukje polder met uitzicht op de molens behouden blijft”, aldus de omwonenden.
Bron: HetKrantje-online,
 di 12 jul 2016 

3 gedachten over “Villa’s in het zicht van De Drie Molens 

 1. A. Timmer Auteur bericht

  Principes voorbij; bouwen in het Groene Hart
  De gemeente Leidschendam-Voorburg is van plan om een bouwvergunning te gaan verlenen voor de bouw van twee riante villa’s en schuur in het buitengebied Stompwijk. Wat dit plan extra bijzonder maakt is dat deze villa’s komen te staan in het zicht op de Molendriegang van Stompwijk. Een uniek uitzicht op de molens wat hiermee weer een stukje verder verloren dreigt te gaan.
  Toen de vorige eigenaar van deze grond enkele jaren gelden een bescheiden bouwplan aan de gemeente presenteerde roemde diezelfde gemeente nog het fraaie landschapsbeeld van deze locatie. Verdere ruimtelijke verdichting van dit perceel was niet gewenst vanwege de landschappelijke waarde. Hoe is de gemeente zo van inzicht veranderd?
  Inmiddels is deze landbouwgrond opgekocht door een projectontwikkelaar. Deze projectontwikkelaar heeft zich bereid getoond om voor veel geld twee bouwrechten te kopen van de gemeente. De gemeente is hiervoor overstag gegaan en deze bouwrechten worden ingezet op exact dezelfde locatie waar bebouwing eerder niet gewenst was.

  Om de projectontwikkelaar verder tegemoet te komen worden bovendien de bestaande bouwregels voor het buitengebied aan hun laars gelapt. Één van de twee villa’s wordt zelfs twee keer zo groot als volgens de geldende bouwregels is toegestaan. En de bijbehorende schuur wordt zelfs drie keer zo groot als normaal gesproken is toegestaan.
  Verantwoordelijk wethouder Bruines probeert dit onzalige plan koste wat kost door te zetten. Inspraakprocedures worden niet zorgvuldig doorlopen en relevante informatie wordt achter gehouden in de besluitvorming. Beide zaken heeft ze inmiddels al publiekelijk voor de gemeenteraad toe moeten geven. Desondanks zet de gemeente dit plan gewoon door.
  Het is te hopen dat de gemeente alsnog tot inkeer komt en dat dit uniek stukje polder met uitzicht op de molens behouden blijft.

  A. Timmer

  1. Karin

   En het wordt nog veel erger!
   De Molen Driegang wordt de Windmolen Vijfgang!

   In de Balij, in de zichtlijnen van de drie molens en het Groene Hart, komen 3-5 mega windturbines van Euromasthoogte te staan. Als het aan Staatsbosbeheer, de Provincie Zuid Holland en de (Natuur) en Milieu federatie Zuid Holland ligt. Het woordje ‘natuur’ zet ik even tussen haakjes. Doet de Federatie namelijk ook. De megamolens zullen het open landschap gigantisch domineren en de natuur ernstig schaden.
   30 augustus is het concept Planmer klaar en gaan wij ( comité Balij Windmolen Vrij) het inzien in een Klankbordgroep van PZH, waarin alle ‘spelers’ aan tafel zitten.
   Wordt vervolgd…. (zie Kwaliteitsopgave Windmolens De Balij)

 2. Karin

  We zullen duimen voor een blijvend vrij uitzicht op de mooie Molens en het Groene Hart!
  Nu de crisis voorbij is liggen Projectontwikkelaars weer op de loer, maar ook ‘Windenergie’ ondernemers en terreinbeherende (natuur) organisaties zien brood in het Groene Hart. Ze zoeken ‘de randen’ op om te ontsnappen aan de gebiedsvisie. Ze loeren op stukjes grond, die door initiatiefnemers aangeboden worden.
  Ik houd me (Groene)hart vast.

Gesloten voor reacties.