Weidelandgoed Hoornaar komt dichterbij

      1 reactie op Weidelandgoed Hoornaar komt dichterbij

HOORNAAR • Tijdens een inloopavond op 30 januari in Het Bruisend Hart, van 17.30 tot 19.30 uur, kunnen inwoners van Hoornaar en Hoogblokland meepraten over de invulling van een weidelandgoed aan de noordrand van Hoornaar. De plannen gaan daarna naar de Giessenlandse raad.

Daarmee komt de realisatie van dit project, waarvan de voorbereidingen al jaren lopen, een forse stap dichterbij. “De grond heb ik tien jaar geleden gekocht”, vertelt Arie de Leeuw uit Hoornaar. “Mijn doel is het behouden en verbeteren van de natuurwaarden van dit terrein. Door er een weidelandgoed van te maken leg je vast dat dit voor altijd zo blijft en dat er geen productiegrond van gemaakt kan worden.”

Het behoud van grassen en kruiden die door de melkveehouderij grotendeels uit de weilanden zijn verdwenen is daarbij één van de uitgangspunten. “Afgelopen herfst hebben we dit geïnventariseerd en er bleken vele zeldzame planten te zijn. Des te meer reden om zuinig op dit gebied te zijn.”

Recreatie
Tegelijkertijd wil De Leeuw de recreatie er bevorderen. Er zijn plannen om er een nieuw fiets- en wandelpad doorheen te leggen, naast de realisatie van een kano-overstapplaats en plekken om te vissen. “Ook willen we een locatie maken om vogels te kunnen bekijken, zonder dat zij opschrikken.”

Met de bouw van twaalf woningen, op kavels tussen de 800 en 1600 vierkante meter, moet dit bekostigd worden. Ze komen te staan in het verlengde van de Oudendijk, langs de Hoge Giessen en de Minkeloos. Dit deel van het plan schoot bij een aantal omwonenden in het verkeerde keelgat. Zij richtten de initiatiefgroep Binnenstebuiten op, vernoemd naar het Binnenstebuitenpad dat door het terrein loopt.

Vastgoedproject
‘Dit plan gaat ten koste van een ongerept stuk polder waar zowel omwonenden als recreanten dagelijks van genieten’, stellen zij op hun eigen site. ‘Onder het mom dat er iets moois wordt gedaan voor het publiek, worden een wandelpad, een kano-opstapplaats, een visplekje en een vogeluitkijkpost aangelegd. Zaken waar niemand om heeft gevraagd. Maar in ruil hiervoor verdient de initiatiefnemer heel veel geld met zijn vastgoedproject en krijgen een paar mensen een zeer ruime en luxe woonomgeving ten koste van een vrij stuk polder waar nu iedereen van kan genieten.’

Arie de Leeuw geeft aan al contact te hebben met de bezwaarmakers. “We gaan met hen en anderen die mee willen denken om tafel om te kijken wat zij bij kunnen dragen. Mijn drijfveer is deels idealisme, om dit groene deel van Hoornaar te behouden en ons dorp er nog bruisender mee te maken. Ik maak er geen geheim van dat ik daar met veel plezier hoop te gaan wonen en het gebied wil gaan beheren. Aan de andere kant: net als heel Hoornaar hoop ik ervan te gaan genieten, maar ik loop daarnaast ook alle risico’s.”

Geurt Mouthaan van Het Kontakt Alblasserwaard

 klik voor vergroting

Download  plankaart Weidelandgoed De Hoeken.pdf

Zie reactie Initiatiefgroep Binnenstebuiten

1 gedachte over “Weidelandgoed Hoornaar komt dichterbij

Gesloten voor reacties.