Woningbouw in Leimuiden-West onzeker door nieuwe regels

Op last van het provinciebestuur moet Kaag en Braassem de geplande woningbouw in Leimuiden-West heroverwegen. Of de situatie gevolgen heeft voor de vernieuwing van de voetbal- en tennisaccommodaties is nog niet duidelijk.

De onzekerheid over de woningbouwplannen is een direct gevolg van nieuw beleid van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen. Ze wil ‘bouwen in de wei’ tegengaan om leegstand in de steden te voorkomen. In Nederland staat op dit moment 75 miljoen vierkante meter vastgoed leeg.

Onderbouwing

Volgens wethouder Herman Haarman werkt het provinciebestuur aan een behoefteraming voor nieuwe huizen in de dorpen. “In samenspraak met de regio Holland Rijnland moeten wij nu bij elk bouwplan een onderbouwing geven van de noodzaak. De provincie zegt dat vooral gekeken moet worden naar aantallen. De 2000 nieuwe huizen in Braassemerland worden meegeteld. En daar wringt de schoen. We zijn nog volop in discussie met de provincie, maar de problemen gelden voor heel Holland Rijnland, dus ook voor Nieuwkoop en in mindere mate zelfs voor Alphen. De opstelling van de provincie brengt voor ons een heel onzekere situatie met zich mee, maar ik ga ervan uit dat het uiteindelijk lukt om Leimuiden-West en andere projecten te ontwikkelen.”

Ook voorzitter Wim Buskermolen van de Leimuidense voetbalvereniging Kickers’69 geeft de hoop niet op. “Ik denk dat Leimuiden-West gewoon doorgaat en de vaart erin blijft”, zegt hij.

AD, Ellen Verhaar-Kapiteijn Uit de krant van vandaag (29 september 2017)

Zie ook Bezwaren tegen Woningbouwplannen Leimuiden-West

Krantartikel: Opnieuw streep door recreatieplannen Kaag en Braassem (27-10-2017)

1 gedachte over “Woningbouw in Leimuiden-West onzeker door nieuwe regels

 1. Trix Auteur bericht

  De provincie en tegenwoordig ook de gemeenteraad van Kaag en Braassem (K&B) komen keer op keer in actie om in onze regio ongewenste ontwikkelingen, geïnitieerd door B&W K&B te voorkomen.

  * BP bedrijventerrein Drechthoek II, afgekeurd door RvS, nieuw initiatief Van Wethouder Y.Peters door raad afgekeurd. In vigerend B.P. Agrarisch is dus groen gebleven.

  * BP aanpassing voor Tetriswoningen in natuurgebied rietland langs Ringvaart heeft ondanks toezegging door Y.Peters niet plaatsgevonden.

  * Onderzoek Drechtdoorsteek, gecombineerd met XXL aquafunpark in Vriezekoopsche polder, initiatief Y.Peters, door gemeenteraad verworpen.

  * O.B.P. Parapluplan Recreatie voor geheel K&B na bezwaren van zowel Provincie, diverse organisaties als burgers, door B&W ingetrokken.

  * Update MRSV:
  – industrieterrein Veenderveld II Roelofarendsveen via raadsamendement verworpen. Moet agrarisch blijven.
  – intensieve recreatie Bovenlanden Drechtoevers (recr.woningen, caravans)via Raadsamendement verworpen (moet zo blijven)

  * O.B.P. Vriezekoop 11 j. Is nu strijdig met zowel huidige als toekomstige MRSV, termijn verlopen, zal binnenkort vermoedelijk worden ingetrokken.

  * Voorontwerp B.P. Buitengebied Oost: zie onderstaand bericht.
  Provincie gaat niet akkoord met de recreatie-ambities.

  * O.B.P. Leimuiden West, de Provincie heeft zowel tegen het voorontwerp als het O.B.P. zienswijzen ingediend. Daarnaast zijn ook door vele instanties en burgers zienswijzen ingediend. Termijnen zijn verlopen. Volgens anterieure overeenkomst moet B&W het O.B.P. ter vaststelling de gemeenteraad aanbieden Uitkomst onbekend.

  We zijn hier zeer content met het ingrijpen van de provincie.
  Leukste opmerking in de Raad: “de ambitie om 300 extra recreatiebedden te creëeren is al gehaald, zie AirB&B

  Lees ook krantartikel: Opnieuw streep door recreatieplannen Kaag en Braassem

  Met vriendelijke groet,

  Trix

Gesloten voor reacties.