Uitgelicht

HARDINXVELD-GIESSENDAM

De eersteklassers van het Wellantcollege in Ottoland hebben de afgelopen herfst heel veel foto’s gemaakt in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De opdracht bij dit fotoproject was dat zij in beeld moesten brengen wat ze belangrijk genoeg vinden om te bewaren voor de toekomst. Het resultaat is van 21 februari t/m 7 maart te zien in Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 te Hardinxveld-Giessendam.

 

WOERDEN

KunstStof 2017, vijf toonaangevende textielkunstenaars
zaterdag 21 januari 2017 t/m zondag 28 mei 2017

Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden in het teken van Dutch Design op textielgebied. De tentoonstelling KunstStof 2017 laat het nieuwste werk zien van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars Mae Engelgeer, Christie van der Haak, Margriet Luyten, Tanja Smeets en Sara Vrugt. Textiel is hun gemeenschappelijke taal maar toch drukken zij zich wezenlijk anders uit. Lees meer op Stadsmuseum Woerden

 

Forten, Musea, Galeries, Parken en meer

ALPHEN AAN DEN RIJN

Archeon

Ga mee héél ver terug in de tijd, naar het kamp van de jagers. Stap ook eens in een echte boomstamkano en bekijk ook het leven van de eerste boeren. Kom héél dichtbij de Romeinen in een echt badhuis met een Romeinse massage of bezoek de geurige kruidentuin en geniet even bij de Romeinse Tempel. Duik diep in de middeleeuwen en schiet alvast de pijl in de roos of word tot ridder geslagen. In het middeleeuwse stadje wordt hard gewerkt bij de mandenmaker, de bakker en de ambachten van weleer. De hutten, huisjes en gebouwen hebben ooit allemaal in ons land gestaan. Bezoek ook het Archeologiehuis waar allemaal échte vondsten liggen en waar je zelf ook actief mee kunt doen. Dagelijks is er een afsluitend gladiatorengevecht in de Arena. Beleef deze familiedag terug in de tijd!

Vogelpark Avifauna

Beleef de winter in Avifauna!
Voer zelf de Australische Lori’s . Zoek de tropische vogels in de jungle en in het moeras.Bekijk de rode panda’s van heel dichtbij en ontdek de grootste kolonie flamingo’s van Europa.Kids kunnen hun hart ophalen op het jungle-eiland of genieten van een spannende speurtocht.In het parkrestaurant, Casa Havanna, kan het hele gezin even uitrusten onder het genot van een hapje of een drankje. En natuurlijk behoort een prachtige rondvaart ook tot de mogelijkheden. Kortom; Avifauna is een belevenis voor jong en oud!

BLESKENSGRAAF

Historisch Museum Het Voorhuis

Het museum is ondergebracht in het woongedeelte van een monumentale Alblasserwaardse boerderij. U maakt er kennis met de cultuurhistorie van de streek. Naast de permanente tentoonstelling van verschillende stijlkamers, zoals een 17e eeuwse woonkamer, een 19e eeuwse opkamer, een keuken uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en de kaas- en voorraadkelder zijn er aaneensluitende wisselexposities. Rondom de boerderij is een authentiek boerenerf aangelegd met veel traditionele elementen zoals een groentetuin, een boenstoep, een stort en verschillende bijgebouwen waaronder een paardenstal en een klompenmakerij. Museum het Voorhuis is uw bezoek zeker waard. Tevens biedt het museum de gelegenheid tot het volgen van verscheidene interessante workshops.

BODEGRAVEN

Fort Wierickerschans

Met zijn ligging tussen Woerden en Bodegraven, waar de oude Romeinse Limes en de Oude Hollandse Waterlinie elkaar kruisen, is Fort Wierickerschans vanuit ecologisch oogpunt een bijzondere plek. Maar dat niet alleen. Fort Wierickerschans is tevens in militair/monumen-taal opzicht een bezoek meer dan waard en biedt op verscheidene wijze de gelegenheid tot het verkennen van dit prachtige stukje erfgoed. Naast het bezichtigen van de historische gebouwen kan er gewandeld, gefietst en gevaren worden. De activiteit: Varen over de Wiericke duurt ongeveer 2 uur. Tevens vormt de locatie een uitstekend decor voor de meest uiteenlopende feesten en zakelijke bijeenkomsten.

BOSKOOP

Proef de dynamiek van de boomkwekerij

De Greenport Boskoop staat bekend om zijn grote diversiteit in boomkwekerijbedrijven. In de regio vindt met grote vakmanschap de productie  van vele bomen, struiken en planten plaats die de hele wereld over gaan. Soms als klein plantje, soms als mooie bloeiende plant, maar ook als grote boom of struik. Hoe dit allemaal gaat en wat er bij komt kijken is op zaterdag 17 juni tijdens de Open Kwekerijdag te zien aan het Rijneveld te Boskoop. De Open Kwekerijdag is een dagje uit voor jong en oud, voor het hele gezin en geheel gratis toegankelijk. Meer informatie op www.openkwekerijdag.nl

GIESSENBURG

Museum ’t Reghthuys

Museum Het Reghthuys is een cultuurhistorisch museum met o.a. een prachtige stijlkamer, een beroepenkamer met veel gereedschappen uit vroeger tijd, een boerenkamer, een oranjecollectie, een oorlogshoek en een zolder met veel archeologische vondsten. Ook worden er drie tot vier keer per jaar wisselexposities gehouden met zeer gevarieerde onderwerpen. Het museum heeft een gezellige koffiekamer en zomers kunt u heerlijk genieten van het terras aan de Giessen. Het museum is geopend elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak dagelijks terecht, uitgezonderd op zondag.

GORINCHEM

Gorcums Museum

Seventies tot 20-3-17
Naast de succesvolle tentoonstelling over de Koe in de Kunst (zie uitgelicht)  komen nu de SEVENTIES naar het Gorcums Museum. Tien kleurrijke jaren waarin de verschillende stijlen en stromingen meer contrasteerden dan ooit! Neem een duik in dit bonte verleden met de expositie SEVENTIES music – fashion – design. Daarnaast besteedt het museum aandacht aan het expressionistische en kleurrijke werk van de vorig jaar overleden Gorcumse Miny van Leeuwen. Tevens is er een permanente presentatie te zien over de Martelaren van Gorcum en biedt het museum gelegenheid tot het bijwonen van interessante lezingen over 8 verschillende kunstenaars.

GOUDA

GOUDA Museum Gouda

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen, kortom oog in oog met topstukken! Museum Gouda ligt letterlijk ‘Achter de kerk’ en beschikt over een ommuurde tuin met fraaie beelden en een groot terras. Een oase in de binnenstad!

HARDINXVELD-GIESSENDAM

Museum De Koperen Knop

Radio Hilversum tot 26-3-17
In Museum De Koperen Knop is van alles te beleven. Naast de vaste collectie in het voorhuis,  de museumzolder en de bijgebouwen, zijn er  wisselexposities in de voormalige stal. Met de eerste expositie in het nieuwe jaar gaat Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam de nostalgische gevoelens aanspreken. Dat gebeurt met een groots opgezette expositie, waarin de radio een centrale plaats inneemt. Zaterdag 4 februari en 18 maart vinden er zendactiviteiten en radioreparaties in het museum plaats! De Koperen Knop is een mooi uitgangspunt om te genieten van alles wat de fraaie landelijke Alblasserwaard te bieden heeft.

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Krimpenerkunstwaard

De Vereniging Krimpener Kunstwaard is een vereniging voor professionele en vrijetijdskunstenaars in de Krimpenerwaard en omgeving. Zij stimuleert, ontwikkelt en organiseert diverse kunstzinnige en culturele activiteiten. De vereniging heeft op dit moment zo’n 170 leden. U kunt werk van een aantal kunstenaars komen bekijken in: Galerie Kunstwaard. Deze pop up galerie is te vinden in Winkelcentrum Crimpenhof , Raadhuisplein 77 in de voormalige Rabobank. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag kunt u tussen 10.30u en 16.00u binnenlopen en uitleg krijgen van de aanwezige kunstenaars. In Ontmoetingscentrum de Tuyter, Nachtegaalstraat 8, 2922 VL Krimpen a/d IJssel, organiseert De Kunstwaard de komende 2 jaar wisselende tentoonstellingen.

Streekmuseum Krimpenerwaard

Speelgoed van zolder tot 25-2-17
Als je het terrein van het museum op loopt waan je je even in een  wereld van 100 jaar geleden. Over een door appelbomen omgeven klinkerpad loop je via het boenhok, de wagenschuur en de hooiberg tegen de grote monumentale boerderij van het type ‘Hallehuis’ aan, die dateert van voor 1690. In deze boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Momenteel is al het speelgoed van zolder gehaald. Dit levert een rijke verzameling nostalgisch en ouderwets speelgoed op dat zij graag voor u tentoonstellen. De bordspellen staan klaar voor gebruik!

LEERDAM

Nationaal Glasmuseum

Anti-Glass tot 12-3-17
In zijn solotentoonstelling ‘Anti-Glass’ benadrukt beeldend kunstenaar Jehoshua Rozenman nu eens niet de vertrouwde eigenschappen van glas, zoals transparantie en reflectie. Door te spelen met kleur, vorm en afwerking lijken zijn kunstwerken van metaal of steen te zijn gemaakt. De bedrieglijke aard van de kunstwerken van Rozenman laten de beschouwer nadenken over thema’s als de menselijke vergankelijkheid en tijdelijkheid. Want hoewel de kunstwerken er sterk uitzien, is glas erg kwetsbaar en dus breekbaar. De kunstwerken van Rozenman scheppen een soort droomlandschap waarbij een nieuwe kijk op vertrouwd materiaal wordt gecreëerd.

NIEUWKOOP

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten biedt van april tot en met oktober bijna dagelijks vaartochten aan over de Nieuwkoopse Plassen. Wil je de schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen ervaren en ben je benieuwd naar de achtergronden van dit natuurgebied? Dan is een vaarexcursie met een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten echt iets voor jou. Onze natuurgidsen heten je harte welkom en nemen je graag mee op pad. Houd de activiteitenkalender van het bezoekerscentrum het hele jaar door in de gaten. Zo nu en dan is er gelegenheid om de Nieuwkoopse Plassen ook in de winter te beleven tijdens de zogenaamde bikkelvaartochten. Tevens is het mogelijk om de fluisterboot  Blauwjantje af te huren voor maximaal 28 volwassenen. Er varen altijd 2 natuurgidsen met je groep mee.

REEUWIJK

Streekmuseum Reeuwijk

Leven in het veen, leven van het veen
In een 100 jaar oude boerderij, met oorspronkelijke koeienstal, opkamer, kaaskelder, boenhok en rookkast, laat het Streekmuseum zien hoe boeren een eeuw geleden leefden, hoe de turf werd gewonnen en wat er kwam kijken bij de kaasmakerij, de vogel- en visvangst en diverse andere broodwinningen. Behalve filmbeelden over de turfmakerij en diorama’s over oude beroepen, heeft het Streekmuseum een uitgebreid gedigitaliseerd bestand van foto’s en stambomen van families uit het gebied. Het Streekmuseum aan de Oudeweg 3 te Reeuwijk is uw bezoek zeker waard.

UTRECHT

Museum Kruideniersbedrijf/ Betje Boerhavemuseum

 

In het  vroeg 17e eeuwse  pand ’t Hoogt,  in het historische centrum van Utrecht,  hebben de founding fathers van  de zelfbediening in Nederland begin jaren 70 van de vorige eeuw dit museum met bijbehorende museumwinkel  gevestigd. Bezoekers krijgen hierdoor een goed inzicht i n hoe de levensmiddelendistributie functioneerde voordat de zelfbediening en later de supermarkt werden ingevoerd. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht. Het ‘museum’, dat altijd een bedrijfspand is geweest, bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte. De toegang is gratis.

WOERDEN

Stadsmuseum Woerden

Wie een dagje in Woerden is, kan niet om het Stadsmuseum heen. Dit veelzijdige museum is gevestigd in het oude Stedehuys van Woerden waarvan de bouw al begon in 1501. Het monumentale pand met historisch interieur en originele schandpaal voor de gevel is op zichzelf al een bezoek waard. Het museum biedt daarnaast een mooi inkijkje in het culturele verleden van Woerden. Niet alleen de Romeinse geschiedenis komt ruim aan bod maar ook bekende Woerdense kunstenaars als Leo Gestel en Cornelis Vreedenburgh vindt u hier. Daarnaast organiseert het museum ongeveer 4 à 5 keer per jaar een wisselende tentoonstelling op het gebied van beeldende kunst of cultuurhistorie. Kortom, dit charmante museum is zeker een bezoekje waard!

IJSSELSTEIN

Museum IJsselstein

Licht in de kunst tot 27-2-17
Je ziet iets schitteren, iets schijnen. Zie je licht? Eén ding is zeker, zonder licht is er niets te zien. Is licht zelf zichtbaar? Eigenlijk niet. Licht is ongrijpbaar. Al eeuwenlang zijn kunstenaars gefascineerd door licht. Er is getracht het te evenaren in verf, het te vangen met sculpturen of het vast te leggen door middel van fotografie. Museum IJsselstein (MIJ) organiseert een jaarlijks terugkerende lichttentoonstelling met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Tijdens deze expositie brengen zeventien kunstenaars op ‘Verlicht MIJ’ een ode aan het licht. In de selectie zijn kunstenaars opgenomen die op heel verschillende manieren licht in hun werk gebruiken.