Forten, Musea, Galeries, Parken en meer

 

GROENE HART ALGEMEEN

Slow Food Groene Hart

Slow Food is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie, die in Nederland onderverdeeld is in 20 lokale afdelingen, convivia genoemd, zoals Slow Food Groene Hart. Slow Food Groene Hart laat consumenten uit de eigen streek, (beter) kennismaken met lekker, puur en eerlijk voedsel. Geproduceerd met respect voor de mens en aarde. Geproefd en gegeten met aandacht voor smaak en kwaliteit. Bovendien krijgen producenten een eerlijke vergoeding voor hun werk. Slow Food laat verbinding ontstaan tussen makers, bereiders en eters en tussen stad en platteland. Daartoe organiseert Slow Food ontmoetingen, proeverijen, rondleidingen, meet, eat en greets opdat men elkaar, weer of beter leert kennen, benutten en waarderen. Voedsel is een bindende factor. Slow Food staat ook voor samenwerken met wat er op dit gebied al wordt gedaan binnen het Groene Hart.

ALPHEN AAN DEN RIJN

Archeon

Ga mee héél ver terug in de tijd, naar het kamp van de jagers. Stap ook eens in een echte boomstamkano en bekijk ook het leven van de eerste boeren. Kom héél dichtbij de Romeinen in een echt badhuis met een Romeinse massage of bezoek de geurige kruidentuin en geniet even bij de Romeinse Tempel. Duik diep in de middeleeuwen en schiet alvast de pijl in de roos of word tot ridder geslagen. In het middeleeuwse stadje wordt hard gewerkt bij de mandenmaker, de bakker en de ambachten van weleer. De hutten, huisjes en gebouwen hebben ooit allemaal in ons land gestaan. Bezoek ook het Archeologiehuis waar allemaal échte vondsten liggen en waar je zelf ook actief mee kunt doen. Dagelijks is er een afsluitend gladiatorengevecht in de Arena. Beleef deze familiedag terug in de tijd!

Van der Valk Avifauna & Vogelpark Avifauna

Bij Vogelpark Avifauna beleef je een heerlijke dag tussen de dieren met superveel activiteiten, zoals zelf lori’s voeren in de Lori Landing en de unieke vogeldemonstraties. Neem ook een kijkje bij het voeren van de pinguïns, pelikanen en halfapen. Tenslotte beleef je urenlang speelplezier in de XXL-speeltuin! Van 1 april t/m 31 oktober dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Het naastgelegen Van der Valk Avifauna is een unieke locatie voor een weekendje weg, dagje uit of zakenreis. Naast het viersterrenhotel beschikt Avifauna over een restaurant, rondvaartboten, een partycentrum en een casino. Met haar centrale ligging midden in het Groene Hart is Avifauna dé perfecte uitvalsbasis voor de mooiste wandel- fiets- én vaarroutes.

BLESKENSGRAAF

Historisch Museum Het Voorhuis

Het museum is ondergebracht in het woongedeelte van een monumentale Alblasserwaardse boerderij. U maakt er kennis met de cultuurhistorie van de streek. Naast de permanente tentoonstelling van verschillende stijlkamers, zoals een 17e eeuwse woonkamer, een 19e eeuwse opkamer, een keuken uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en de kaas- en voorraadkelder zijn er aaneensluitende wisselexposities. Rondom de boerderij is een authentiek boerenerf aangelegd met veel traditionele elementen zoals een groentetuin, een boenstoep, een stort en verschillende bijgebouwen waaronder een paardenstal en een klompenmakerij. Museum het Voorhuis is uw bezoek zeker waard. Tevens biedt het museum de gelegenheid tot het volgen van verscheidene interessante workshops.

BODEGRAVEN

Fort Wierickerschans

Met zijn ligging tussen Woerden en Bodegraven, waar de oude Romeinse Limes en de Oude Hollandse Waterlinie elkaar kruisen, is Fort Wierickerschans vanuit ecologisch oogpunt een bijzondere plek. Maar dat niet alleen. Fort Wierickerschans is tevens in militair/monumen-taal opzicht een bezoek meer dan waard en biedt op verscheidene wijze de gelegenheid tot het verkennen van dit prachtige stukje erfgoed. Naast het bezichtigen van de historische gebouwen kan er gewandeld, gefietst en gevaren worden. De activiteit: Varen over de Wiericke duurt ongeveer 2 uur. Tevens vormt de locatie een uitstekend decor voor de meest uiteenlopende feesten en zakelijke bijeenkomsten.

Kaasmuseum

Stichting Kaasmuseum Bodegraven houdt de historie van de boerenkaas levendig. Vrijwilligers geven rondleidingen door het museum om bezoekers alles te vertellen over het maken van boerenkaas en boerenboter. De bezoekers kunnen in een prachtige Introductiefilm zien hoe er vroeger kaas gemaakt werd op de boerderij, maar ook hoe het in de huidige tijd gebeurt. De jeugd kan een ‘interactieve rondleiding’ door het museum maken met een tablet-computer. Tevens is er een Fotospeurtocht, voor iedereen leuk en leerzaam. Er zijn ook ‘groepsarrangementen’ mogelijk. U kunt alle informatie over het Kaasmuseum vinden op  www.kaasmuseum.org,  maar het is natuurlijk veel leuker om een bezoek aan ons museum te brengen, u bent daarom op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom ‘bij Everts’, (3e etage), Julianastraat 4 in Bodegraven 2411CV (rolstoeltoegankelijk).

BOSKOOP

‘Boomkwekerij – gisteren, vandaag en morgen’

Het Boomkwekerijmuseum informeert de bezoeker over de talrijke activiteiten in de sierteeltregio in en rondom Boskoop. Al bijna zes eeuwen lang vindt in deze omgeving de teelt van bomen plaats en de huidige kwekers ‘zwerven’ al sinds jaren over de gehele wereld voor handel, onderzoek en promotie van prachtige bomen en planten. In dit ‘open lucht’- museum krijgt de bezoeker een kijkje in leven en werk van een kwekersgezin zo rond het jaar 1900. Hun huis(je), tuin, loods en houtakker zijn via een mini-wandeling en bijbehorende audiotour te bezoeken. Naast rondleidingen worden regelmatig boottochten georganiseerd die de bezoeker voeren over de vele watergangen rondom de kwekerijen. Een bezoek aan het museum is ook goed te koppelen aan een bezoek aan Boskoop zelf, bijvoorbeeld op een ‘Open Kwekerij’-dag

GIESSENBURG

Museum ’t Reghthuys

Museum Het Reghthuys is een cultuurhistorisch museum met o.a. een prachtige stijlkamer, een beroepenkamer met veel gereedschappen uit vroeger tijd, een boerenkamer, een oranjecollectie, een oorlogshoek en een zolder met veel archeologische vondsten. Ook worden er drie tot vier keer per jaar wisselexposities gehouden met zeer gevarieerde onderwerpen. Het museum heeft een gezellige koffiekamer en zomers kunt u heerlijk genieten van het terras aan de Giessen. Het museum is geopend elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak dagelijks terecht, uitgezonderd op zondag.

GORINCHEM

Gorcums Museum

Het Gorcums Museum is historisch en eigentijds. Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw, en laat Gorcumse kunst zien van nu. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis. Een bezoek aan het museum is altijd anders! U vindt het aan de Grote Markt in Gorinchem, in het voormalige stadhuis.

GOUDA

GOUDA Museum Gouda

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen, kortom oog in oog met topstukken! Museum Gouda ligt letterlijk ‘Achter de kerk’ en beschikt over een ommuurde tuin met fraaie beelden en een groot terras. Een oase in de binnenstad!

HAASTRECHT

Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem

In het pittoreske Haastrecht staat een bijzonder monument: het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Dit Gemaal is nu een eigentijds museum voor alle leeftijden. De fraai ingerichte expositie maakt aanschouwelijk welke problemen het dalen van de bodem oplevert voor de waterhuishouding en de veiligheid. Met maquettes, films, kaarten en originele machines laat het museum de eeuwigdurende strijd tegen bodemdaling en het dreigende water in het verleden, heden en de toekomst zien. En welke slimme oplossingen door de eeuwen heen zijn bedacht om het water de baas te blijven. Het Gemaal ligt langs diverse knooppunten van fiets-, wandel- en vaarroutes.

Museum Paulina Bisdom van Vliet

Het woonhuis van Paulina Maria Bisdom van Vliet is sinds haar overlijden in 1923 opengesteld als museum, zoals zij bij testament heeft gewenst. In het huis bevindt zich ruim 300 jaar familiegeschiedenis. Een getuige daarvan is de rode beuk uit 1692 in de achtertuin. Het is een sfeervol, authentiek woonhuismuseum, met een heel bijzondere collectie porselein, zilver, schilderijen, meubels en boeken. Kom op bezoek bij een dame uit een rijke regentenfamilie. Dwalend van kamer naar kamer tikken oude klokken de uren weg. Hier staat de tijd al bijna 100 jaar stil … “Het lijkt alsof mevrouw even uit is met de koets. Ze zou zo weer binnen kunnen komen…”

HARDINXVELD-GIESSENDAM

Museum De Koperen Knop

In een van de mooiste zeventiende-eeuwse boerderijen van de Alblasserwaard is Museum De Koperen Knop gevestigd. Dit museum geeft een boeiend beeld van de geschiedenis van deze streek. Het woongedeelte laat in een wisselende collectie zien hoe de negentiende-eeuwse rijke boeren woonden en leefden. Zij leefden van kaasmaken en boterbereiding. De voormalige stal is een moderne expositieruimte waar aaneengesloten exposities zijn met thema’s van historie tot kunst en alles daartussen. Er zijn bijgebouwen, zoals een hoepelmakerij, een smederij met wagenschuur en een theehuisje. Het museum heeft een museumcafé en een kleine museumshop. Tevens zijn er zijn speciale groepsarrangementen en rondleidingen mogelijk. Van april t/m oktober is de theetuin geopend.

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Streekmuseum Krimpenerwaard

Streekmuseum Krimpenerwaard is gevestigd in een monumentale 17e eeuwse Hallehuisboerderij; een boerderij met lange zijgevels. De boerderij is gelegen op een prachtig erf, omgeven door mooie tuinen. Wonen en werken vonden vroeger plaats onder hetzelfde dak. In het Streekmuseum krijg je op een leuke manier een goede indruk van het leven in de Krimpenerwaard in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Je ziet er voorwerpen die gewone mensen gebruikten voor het huishouden, het werken op het platteland, in de nijverheid en industrie en bij ambachten. Het museum vertelt onder andere het verhaal van de touwslager, de kaasmaker, de scheepsbouwer, de molenaar en de binnenschipper. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen. In het snoepwinkeltje kun je wat lekkers kopen en de koffiehoek in de oude koeienstal is een fijne plek voor een kopje koffie of een andere versnapering. U kunt in ons museum een minder- of familiefeest houden en zelf trouwen!

LEERDAM

Nationaal Glasmuseum

 

Maak kennis met de fascinerende wereld van glas in het Nationaal Glasmuseum. Geniet van de bijzondere glaskunstwerken. Bekijk de verrassende tentoonstellingen en zie glasblazers aan het werk in de glasblazerij! Het museum is zes dagen per week geopend en biedt, naast een uitgebreide collectie  glaskunst in de breedste zin van het woord, tevens de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de glasblazerij. Hier wordt door vakmensen het oude ambacht van glasblazen nog steeds uitgevoerd. Van heet, vloeibaar glas worden op ambachtelijke wijze prachtige glazen kunstobjecten gemaakt. Boek een rondleiding, volg een workshop glasblazen of woon een demonstratie bij. Er is van alles mogelijk. Het Nationaal Glasmuseum is dé glazen schatkamer van Nederland en vormt een leerzame en leuke belevenis voor iedereen!

MAARSSEN

Vechtstreekmuseum

Het Vechtstreekmuseum is gelegen in park Goudestein aan de Vecht in Maarssen. Het is gevestigd in de voormalige buitenplaats Silverstein dat na de verbouwing dienst deed als koetshuis van Goudestein. Het museum richt zich op de cultuur, geschiedenis en kunst van de hele Vechtstreek. Met name de vaste collectie besteedt veel aandacht aan de historische gebouwen en theekoepels, met een speciale kamer voor de familie Huydecoper, die de oorspronkelijke buitenplaats hebben gebouwd. Elk jaar zijn er speciale tentoonstellingen en worden er rondleidingen verzorgd zowel binnen als buiten het museum. Ook zijn er diverse films die een goed beeld geven van diverse hoogtepunten en bezienswaardigheden in de Vechtstreek.

NIEUWKOOP

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten biedt van april tot en met oktober bijna dagelijks vaartochten aan over de Nieuwkoopse Plassen. Wil je de schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen ervaren en ben je benieuwd naar de achtergronden van dit natuurgebied? Dan is een vaarexcursie met een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten echt iets voor jou. Onze natuurgidsen heten je harte welkom en nemen je graag mee op pad. Houd de activiteitenkalender van het bezoekerscentrum het hele jaar door in de gaten. Zo nu en dan is er gelegenheid om de Nieuwkoopse Plassen ook in de winter te beleven tijdens de zogenaamde bikkelvaartochten. Tevens is het mogelijk om de fluisterboot  Blauwjantje af te huren voor maximaal 28 volwassenen. Er varen altijd 2 natuurgidsen met je groep mee.

OUDEWATER

Museum de Heksenwaag Oudewater

Op de markt van Oudewater – de oudste stad van het Groene Hart – ligt de Heksenwaag.  Oorspronkelijk een normale stadswaag waarop vooral touw en hennep werd gewogen. Maar wereldberoemd geworden omdat van heinde en verre mensen beschuldigd van hekserij zich hier lieten wegen. Zij wilden een bewijs (weegcertificaet) dat ze een normaal gewicht hadden, dus niet op een bezem konden vliegen en aldus géén heks konden zijn.  Hoor en zie alles over deze barre tijden in de Heksenwaag  () en laat je zelf voor alle zekerheid ook wegen! Voor de kinderen is er ook nog een spannende speurtocht op zolder!

REEUWIJK

Streekmuseum Reeuwijk

Leven in het veen, leven van het veen
In een 100 jaar oude boerderij, met oorspronkelijke koeienstal, opkamer, kaaskelder, boenhok en rookkast, laat het Streekmuseum zien hoe boeren een eeuw geleden leefden, hoe de turf werd gewonnen en wat er kwam kijken bij de kaasmakerij, de vogel- en visvangst en diverse andere broodwinningen. Behalve filmbeelden over de turfmakerij en diorama’s over oude beroepen, heeft het Streekmuseum een uitgebreid gedigitaliseerd bestand van foto’s en stambomen van families uit het gebied. Het Streekmuseum aan de Oudeweg 3 te Reeuwijk is uw bezoek zeker waard.

STICHTSE VECHT

Streekmuseum Vredegoed

In Tienhoven/Oud-Maarsseveen staat een bijzonder streekmuseum met voorwerpen die een beeld geven van leven en werken in de veendorpen Tienhoven en Oud-Maarsseveen rond 1900. Het museum is gevestigd in een langhuisboerderij uit 1906 met rijksmonumentale status. Vanuit het museum kunnen natuurtochten worden gemaakt o.l.v. een IVN-gids en er is een gevarieerd aanbod aan arrangementen voor groepen en particulieren. Vredegoed leent zich uitstekend als vergaderlocatie en wandelaars en fietsers kunnen op het erf een Rustpunt vinden. Er is een expositieruimte op de hooizolder. Kijk op de website wat er dit moment aan kunst wordt tentoongesteld.

UTRECHT

Museum Kruideniersbedrijf/ Betje Boerhavemuseum

 

In het  vroeg 17e eeuwse  pand ’t Hoogt,  in het historische centrum van Utrecht,  hebben de founding fathers van  de zelfbediening in Nederland begin jaren 70 van de vorige eeuw dit museum met bijbehorende museumwinkel  gevestigd. Bezoekers krijgen hierdoor een goed inzicht i n hoe de levensmiddelendistributie functioneerde voordat de zelfbediening en later de supermarkt werden ingevoerd. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht. Het ‘museum’, dat altijd een bedrijfspand is geweest, bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte. De toegang is gratis.

Slot Zuylen

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht in Oud-Zuilen. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen een prominente rol spelen. Schrijfster Belle van Zuylen is een van de bekendste bewoners uit de geschiedenis van Slot Zuylen. Het kasteel toont de wooncultuur van de Utrechtse adel vanaf de 13e eeuw tot halverwege de 20ste eeuw. Het Slot is omringd door fraaie tuinen en gelegen in een prachtig landschap. Tijdens een rondleiding kunt u ervaren hoe adellijke families leefden. Het koetshuis van Slot Zuylen is ingericht als lunchcafé. Bezoekers van het museum, wandelaars en fietsers kunnen hier genieten van producten uit de moestuin van het Slot of uit de streek.

WOERDEN

Stadsmuseum Woerden

Wie een dagje in Woerden is, kan niet om het Stadsmuseum heen. Dit veelzijdige museum is gevestigd in het oude Stedehuys van Woerden waarvan de bouw al begon in 1501. Het monumentale pand met historisch interieur en originele schandpaal voor de gevel is op zichzelf al een bezoek waard. Het museum biedt daarnaast een mooi inkijkje in het culturele verleden van Woerden. Niet alleen de Romeinse geschiedenis komt ruim aan bod maar ook bekende Woerdense kunstenaars als Leo Gestel en Cornelis Vreedenburgh vindt u hier. Daarnaast organiseert het museum ongeveer 4 à 5 keer per jaar een wisselende tentoonstelling op het gebied van beeldende kunst of cultuurhistorie. Kortom, dit charmante museum is zeker een bezoekje waard!

IJSSELSTEIN

Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur centraal staan. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ!