Gebiedsgemeente krimpenerwaard / Kwaliteitskaart / Atlaskaart
Locatie Vingerling betreft een verlaten bedrijfsvestiging, gelegen in de uiterwaarden van de Hollandse IJssel. Gemeente Vlist wil de locatie opruimen door de gebouwen te slopen en nieuwbouw van 10 woningen toe te staan. Dit is in een bestemmingsplan (vastgesteld 28-9-2010) vastgelegd.
In juni 2015 is een nieuw bestemmingsplan voor het Landelijk Gebied van de voormalige gemeente Vlist ter visie gelegd , daarin is deze locatie opgenomen.
Op 20 juli 2015 is de verkoop van 10 luxe vrijstaande villa’s gestart bij Burgland Real Estate onder de naam IJsselrijck Haastrecht.
Tegen de vergunningverlening door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is een bezwaarschrift ingediend (15-10-2015).
Reacties-samenvatting
De Stichting Groene Hart en andere organisaties vinden dat de Ruimte-voor-Ruimte-regeling (RvR) niet goed is toegepast. Nieuwbouw om de sloop te bekostigen zou volgens de RvR-regeling moeten plaatsvinden in dorpskern of bebouwingslint. Dan kunnen de uiterwaarden weer in natuurlijke toestand worden teruggebracht en kan de ecologische verbinding (EHS) een planologische bescherming krijgen. Het nieuwe bestemmingsplan voor het Landelijk Gebied biedt een mogelijkheid om dit te herstellen.
Rijcke IJssel wijst op het plan Dotterbloem en op het verschijnen van protserige villa’s langs de IJsseldijk, die geen “verrijcking” zijn van het IJssellandschap.
Organisaties
- Stichting Groene Hart
- Beraad Stadrand Gouda – Krimpenerwaard
- Rijcke IJssel
Documenten
- Structuurvisie Vlist 2020 (vastgesteld 3-7-2012)
- Bestemmingsplan Vingerling (vastgesteld 28-9-2010)
- Bestemmingsplan Landelijk Gebied (vastgesteld 26-10-2010)
- Bestemmingsplan Landelijk Gebied (voormalige gemeente Vlist) (ontwerp 26-5-2015)
- Groenboek Hollandsche IJssel (St. Groene Hart, mrt.2012)
- Plan Dotterbloem
- Inschrijving IJsselrijck Haastrecht gestart (20-7-2015)
Wat meer natuur langs de oevers van de Hollandse IJssel zou prachtig zijn !
Als fietser erger ik mij aan het feit dat de mooie oevers worden ontsiert door lelijke fabrieksgebouwen of villa’s-voor-de-happy-few
De nieuwbouw zou volgens de Ruimte-voor-Ruimte regeling moeten plaatsvinden in dorpskern of bebouwingslint. Dan kunnen de uiterwaarden weer in natuurlijke toestand worden teruggebracht en kan de ecologische verbinding (EHS) een planologische bescherming krijgen.
Omdat nu een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor het Landelijk Gebied incl. Vingerling kan de wenselijke situatie alsnog worden gecorrigeerd. De gemeente is dat echter niet van plan.
Hoe blij zijn de liefhebbers van natuur en landschap in het Groene Hart met villabouw aan de Hollandse IJssel? Niet erg blij. Want met het terrein waren zoveel mooiere mogelijkheden geweest. Ooit dienden activisten voor een mooiere Krimpenerwaard een gedurfd plan bij Vlist in: Plan Dotterbloem. Natuurontwikkeling langs de Hollandse IJssel die tegelijk overtollig IJsselwater moest bergen. En tegelijk ecologische schakel diende te zijn in de Groene Ruggengraat tussen IJsselmeer en Biesbosch. Niet onlogisch met het fraaie Steinse Groen aan de overkant. … Lees meer op http://www.rijckeijssel.blogspot.nl/
Betreft naast locatie Vingerling ook villabouw op de voormalige palingkwekerij en camping Tempelhof in Haastrecht.
Rijcke IJssel,
Pleitbezorgers voor een duurzame ontwikkeling van de IJsselstreek.