Locatie Vingerling, Vlist

Gebiedsgemeente   krimpenerwaard    / Kwaliteitskaart   / Atlaskaart

locatie Vingerling Locatie Vingerling betreft een verlaten bedrijfsvestiging, gelegen in de uiterwaarden van de Hollandse IJssel. Gemeente Vlist wil de locatie opruimen door de gebouwen te slopen en nieuwbouw van 10 woningen toe te staan. Dit is in een bestemmingsplan (vastgesteld 28-9-2010) vastgelegd.
In juni 2015 is een nieuw bestemmingsplan voor het Landelijk Gebied van de voormalige gemeente Vlist ter visie gelegd , daarin is deze locatie opgenomen.
Op 20 juli 2015 is de verkoop van 10 luxe vrijstaande villa’s gestart bij Burgland Real Estate onder de naam IJsselrijck Haastrecht.
Tegen de vergunningverlening door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is een bezwaarschrift ingediend (15-10-2015).

Reacties-samenvatting

De Stichting Groene Hart en andere organisaties vinden dat de Ruimte-voor-Ruimte-regeling (RvR) niet goed is toegepast. Nieuwbouw om de sloop te bekostigen zou volgens de RvR-regeling moeten plaatsvinden in dorpskern of bebouwingslint. Dan kunnen de uiterwaarden weer in natuurlijke toestand worden teruggebracht en kan de ecologische verbinding (EHS) een planologische bescherming krijgen. Het nieuwe bestemmingsplan voor het Landelijk Gebied biedt een mogelijkheid om dit te herstellen.
Rijcke IJssel wijst op het plan Dotterbloem en op het verschijnen van protserige villa’s langs de IJsseldijk, die geen “verrijcking” zijn van het IJssellandschap.

Organisaties

Documenten

3 gedachten over “Locatie Vingerling, Vlist

 1. Ron Gast als fietser

  Wat meer natuur langs de oevers van de Hollandse IJssel zou prachtig zijn !
  Als fietser erger ik mij aan het feit dat de mooie oevers worden ontsiert door lelijke fabrieksgebouwen of villa’s-voor-de-happy-few

 2. Stichting Groene Hart

  De nieuwbouw zou volgens de Ruimte-voor-Ruimte regeling moeten plaatsvinden in dorpskern of bebouwingslint. Dan kunnen de uiterwaarden weer in natuurlijke toestand worden teruggebracht en kan de ecologische verbinding (EHS) een planologische bescherming krijgen.
  Omdat nu een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor het Landelijk Gebied incl. Vingerling kan de wenselijke situatie alsnog worden gecorrigeerd. De gemeente is dat echter niet van plan. 

 3. Rijcke IJssel

  Hoe blij zijn de liefhebbers van natuur en landschap in het Groene Hart met villabouw aan de Hollandse IJssel? Niet erg blij. Want met het terrein waren zoveel mooiere mogelijkheden geweest. Ooit dienden activisten voor een mooiere Krimpenerwaard een gedurfd plan bij Vlist in: Plan Dotterbloem. Natuurontwikkeling langs de Hollandse IJssel die tegelijk overtollig IJsselwater moest bergen. En tegelijk ecologische schakel diende te zijn in de Groene Ruggengraat tussen IJsselmeer en Biesbosch. Niet onlogisch met het fraaie Steinse Groen aan de overkant. … Lees meer op http://www.rijckeijssel.blogspot.nl/
  Betreft naast locatie Vingerling ook villabouw op de voormalige palingkwekerij en camping Tempelhof in Haastrecht.
  Rijcke IJssel,
  Pleitbezorgers voor een duurzame ontwikkeling van de IJsselstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *