Verbondenheid: eerst Nederland, vervolgens woonplaats en dan pas regio

      Reacties uitgeschakeld voor Verbondenheid: eerst Nederland, vervolgens woonplaats en dan pas regio

Nederlanders voelen zich vooral verbonden met Nederland. Daarna met hun woonplaats en dáárna met hun provincie, regio of met Europa. Maar dat is niet overal zo: in Groningen, Friesland, Zeeland en Limburg voelt meer dan de helft van de inwoners zich verbonden met zijn of haar provincie. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research onder bijna 25 duizend Nederlanders. I&O Research voerde het onderzoek uit in opdracht van de NOS en de regionale omroepen.

Provinciegevoel het sterkst in Friesland, Groningen, Zeeland en Limburg
De verschillen naar provincie zijn groot. In de provincies Friesland, Groningen en Limburg voelt men zich meer verbonden met de provincie dan met Nederland. In Overijssel voelt men zich net zozeer verbonden met de regio (55%) als met Nederland (56%). Waarbij men hoogstwaarschijnlijk denkt aan Twente en Salland. Terwijl men zich in provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht in sterke mate verbonden voelt met de woonplaats, wat zich laat verklaren door de grote steden met veel uitstraling in deze provincies. Lees meer op I&O Research.

Het Algemeen Dagblad dook er nog wat verder in: Het Groene Hart was een van de mogelijkheden die de respondenten konden aanvinken in de lijst van dingen waarop inwoners van Zuid-Holland trots zouden kunnen zijn. Met 1 procent aan trotse 18- tot 24-jarigen komt onze regio er bekaaid af. Zie AD.