Week zonder afval 30 mei – 5 juni

      Reacties uitgeschakeld voor Week zonder afval 30 mei – 5 juni

Esther van den Bor

Leven zonder afval
Dat kan wel. Er zijn pioniers die het leven op die manier opnieuw uitvinden. Op allerlei manieren wordt er aan getrokken om aan dit principe vorm te geven. Want we komen om in eenmalig gebruikte verpakkingsmaterialen en grondstoffen worden schaars en in ieder geval duurder.

Van 30 mei tot en met 5 juni zijn er landelijk veel activiteiten in ‘De week zonder afval’. De organisatie Zerowaste Nederland is erg actief om mensen mee te nemen op een dergelijke ontdekkingstocht. Zo worden er ook in Alphen aan de Rijn (4 juni) en in Woerden (1 en 4 juni) wandel- en fietstours aangeboden langs de winkels waar je verpakkingsarm kunt winkelen. Aanmelden kan wanneer je met een gids mee wilt, maar je kunt ook zelf op pad gaan.

Gemeenten zetten sterk in op circulariteit. Veel voorlichtingsmateriaal wordt samengesteld om dat proces gemakkelijker te maken.  Voorbeeldgemeenten die hun kennis delen zijn o.a. Almelo en Nijkerk. In 2050 zijn Barendrecht, Alblasserwaard en Ridderkerk circulair. Van Afval naar Grondstof (VANG) helpt gemeenten om uiteindelijk die stelling tot realiteit te brengen.

Van moeilijk naar normaal
Voor de individuele consument is er een online winkel waar je heel veel producten kunt kopen in potten, met statiegeld, Pieter Pot. Inmiddels bezorgen zij in vrijwel heel Nederland. Andere sites waar je inspiratie en voorbeelden kunt vinden zijn Klooker die je tips geeft. Of een andere webwinkel met een uitgebreid assortiment. Veel sites bieden tips en advies, zoals bijvoorbeeld afvalvrijheid.nl/, Milieu Centraal en Het kan wel.

Het is een ontdekkingstocht die spannend is. Die een andere manier van denken aanboort. Wie gaat mee?