Esther van den Bor
Wat we allemaal níet weten!
Chocolade is heerlijk om te eten. Libelle geeft zes redenen om chocolade te eten. En dat hebben we afgelopen weken weer volop gedaan. Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en smaakstoffen. ’Pure’ chocolade moet minstens 54% cacaobestanddelen bevatten. Hoe hoger het percentage, hoe beter de kwaliteit. Melkchocolade is pure chocolade met toegevoegd melkpoeder. Er moet minstens 35% cacao in zitten.
De prijs hangt dus ook nauw samen met de kwaliteit, maar de chocolade-industrie kampt met drie grote uitdagingen: onderbetaling, ontbossing en kinderarbeid. Bossen moeten plaatsmaken voor cacaoboerderijen en kinderarbeid vindt op veel plekken in de keten plaats. Daarbovenop komt nog de grote CO2 afdruk van melkchocolade vanwege het gebruik van koemelk. Met Carbon Cloud berekende Kitty Smeeten, oprichtster van Hands Off My Chocolate, de impact: “Om 1 kilogram melkchocolade te maken, komt er 5,9 kilogram CO2 vrij. Dat is bijna evenveel als varkensvlees (6,1kg).”
Nieuwe recepten
Hands Off My Chocolate maakt nu vegan chocolade, bereid met rijstmelk. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 35%. Wanneer dat bij de gewone chocolade in het schap ligt, helpt dat om bewustere keuzes te maken, met impact. Ook ChoQola maakt vegan chocolade producten.
Diverse start ups werken aan cacaoboter zonder cacaobonen. In plaats daarvan gebruiken ze een fermentatieproces dat de cacaosmaak moet nabootsen. Zo presenteerde WnwN foodlabs recent een chocoladereep die (naar hun zeggen) niet van echt te onderscheiden is.
Een laatste recept dat ik wil delen is ook al te koop in Nederland. Frisdrank van cacaofruitsap onder de naam Kumasi Drinks. Nu gaan miljoenen liters van dit fruitsap verloren, alleen de bonen worden gebruikt. Maar op deze manier levert dit restafval de lokale boeren in Ghana een inkomensstijging op van 25 – 30%. En de smaak? ‘Een mix van lychee, mango, witte peer’. Wel prijzig, maar bijzonder en beter dan kaal ontwikkelingsgeld.