De Kortste Weg

      Reacties uitgeschakeld voor De Kortste Weg

De kortste weg is een initiatief van de Milieufederatie Zuid-Holland. Zij wil met deze campagne zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor duurzaam geproduceerd voedsel van dichtbij: uit de eigen streek en uit het seizoen. Als u rechtstreeks, of met maximaal één tussenhandelaar, koopt bij een boer dan krijgt de boer een eerlijke prijs. We noemen dat de korte keten.

Meer lokaal eten is beter voor het milieu (want minder vervoer, minder fossiele brandstoffen) en beter voor de lokale economie (boeren krijgen een eerlijke prijs door minder tussenhandel). Door uw aankoop is het voor de boer makkelijker om te investeren in natuur, duurzaamheid, dierenwelzijn en de bodem. Die directe relatie tussen klant en boer is belangrijk, omdat u als klant invloed kan hebben op de manier waarop er geproduceerd wordt.

Een ander voordeel is dat u weet bij wie u koopt en verse seizoensproducten in huis krijgt. Als u klant wordt, investeert u dus in de lokale economie, neemt u verantwoordelijkheid voor een ander voedselsysteem en kunt u invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering.
Lokaal geteeld voedsel is bovendien vaak gewoonweg ontzettend lekker, van goede kwaliteit en gezond!

Hoewel korte keten initiatieven aan populariteit winnen, hebben zij nog te weinig klandizie en omzet om op te kunnen schalen tot volwaardig alternatief voor de gewone supermarkt.

De NMZH wil de initiatieven steunen in hun ontwikkeling door samen te werken, informatie te delen en een multimedia campagne te ontwikkelen. Dit doet zij naast informatiebijeenkomsten ook met de website www.dekortsteweg.nl waar informatie te vinden is, aanbieders hun verhaal doen en men kennis kan maken met aanbieders door het bestellen van een proefpakket. U vindt De Kortste Weg ook op social media facebookpagina, twitteraccount of Instagram.

Een korte voedselketen is een keten waarbij er maximaal één tussenhandelaar zit tussen boer of consument. Rechtstreex, Willem & Drees, coöperatie Het Groene Hart zijn voorbeelden van tussenschakels in Zuid-Holland.

De afzender van deze campagne is De Groenste Familie van Zuid-Holland. Dit is een samenwerkingsverband onder leiding van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Wil je meer weten over deze campagne, bekijk dan ons ‘Groenste Boekje’ (pdf). Daarin lees je over de achtergrond en insteek van de campagne.