vervallen, geen draagvlak
Gebiedsgemeente Zoetermeer / Kwaliteitskaart / Atlaskaart
De Balij is een belangrijk natuur-, rust- en recreatiegebied, dat ten zuiden van de A12 ligt. Het Westerpark ligt ten noorden van de A12. deze gebieden maken onderdeel uit van de Groenblauwe Slinger. Een S-vormige zone van zes natuur- en recreatiegebieden in Zuid-Holland die een belangrijke rol spelen voor de aanwezige flora en fauna en recreatie- en natuurbeleving.
De Balij is in onderzoek als mogelijke locatie voor windturbines. Staatsbosbeheer heeft het gebied voordragen om daar 3-5 windmolens van 175 tot 200 meter hoog te plaatsen.
De provincie Zuid-Holland laat een milieueffectonderzoek (planMER) uitvoeren Het Startdocument planMER heeft vanaf november 2015 ter inzage gelegen. Hierop zijn veel zienswijzen ingediend. Zienswijzen en adviezen zijn verwerkt tot een definitieve onderzoeksopzet. Daarin is de locatie Balij en Technopolis (Delft) opgenomen.
Er leeft ongerustheid onder omwonenden of locatie Balij geschikt is voor windenergie. Begin dit jaar hebben bewoners een klacht en een WOB-verzoek ingediend bij de provincie Zuid-Holland over de communicatie en besluitvorming hoe deze onderzoekslocatie tot stand is gekomen. De externe klachtfunctionaris van de provincie heeft gesteld dat de klacht ongegrond is.
Omwonenden vinden dat de plannen een enorme impact hebben op het landschap, zowel in De Balij, als in het Westerpark, de Nieuwe Driemanspolder en het Buytenpark; gebieden die in het Groene Hart liggen. Zij hebben grote bezwaren tegen de plaatsing van windturbines.
Ook de gemeente Pijnacker benadrukt dat de gemeenteraad zich tegen de komst van een windmolenpark op haar grondgebied heeft uitgesloten. Ook de gemeenteraad van Zoetermeer heeft aangegeven dat ze de locatie De Balij niet geschikt vindt.
Een klankbordgroep, waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn, heeft aan de gedeputeerde mevr. A. Bom-Lemstra een advies uitgebracht, waarin alle argumenten over het concept planMER zijn samengevat. Klankbordgroep Balij brengt advies uit over windmolenpark
Op 26 januari 2017 heeft het provinciebestuur van Zuid-Holland 23 nieuwe locaties in de regio Rotterdam en 2 locaties in Haaglanden in ontwerp aangewezen waar uiterlijk in 2020 windenergie kan worden gerealiseerd. Daarmee heeft het provinciebestuur ook De Balij bij Zoetermeer aangewezen als plek waar windmolens kunnen komen, ondanks de bezwaren van de lokale politiek en bewoners van Zoetermeer.
De Statencommissie Ruimte en Leefomgeving heeft op 8 februari 2017 de ontwerp-partiële herziening VRM windenergie besproken. Vervolgens heeft Gedeputeerde Staten besloten om deze aan te passen en de 2 locaties A12/Balij en Technopolis in Haaglanden niet in deze ontwerp-partiële herziening VRM windenergie op te nemen. In vergelijking met het in de regio Rotterdam gevolgde gebiedsproces, is een brede afweging van deze beide locaties in regionaal verband onvoldoende gemaakt. Een zorgvuldige bestuurlijke afweging van deze locaties ten opzichte van andere locaties in dezelfde regio is om die reden niet goed mogelijk. (zie Balij en Technopolis niet mee in ontwerp-VRM)
Reacties-Samenvatting
De burgerorganisatie Balij Windmolen Vrij reageert tegen de plannen om windturbines te plaatsen.
Stichting Groene Hart pleit voor het open houden van de natuurverbindingen Groene Hart – Groen Blauwe Slinger.
De Natuur- en Milieufederatie ZH lanceert “Natuurwind” en sluit de Balij niet bij voorbaat uit als windmolenlocatie.
Organisaties
initiatiefnemers:
tegenstanders:
- Actiegroep Balij Windmolen Vrij
- Platform ‘Duurzaam kan zoveel beter’ (Pijnacker-Nootdorp)
- Gemeente Pijnacker
- Gemeente Zoetermeer
Documenten
- Locaties in onderzoek (planMER) , Prov.ZH
- Bewoners strijden voor een windmolenvrij-balijbos (Groene Hart Media, 14-08-2016)
- Windenergie in Pijnacker-Nootdorp, vaak gestelde vragen… (flyer, Platform ‘Duurzaam kan zoveel beter’)
- Realisatie windenergie De Balij vereist zorgvuldigheid , Natuur- en Milieuorganisatie ZH
- dossier windenergie , Staatsbosbeheer
- Verkenning windenergie in bosgebieden, jan.2016, Universiteit Wageningen
- PlanMER partiële herziening VRM windenergie Zuid-Holland, Deel b onderzoeksgebied 45 ‘A12 De Balij’ , concept 24 aug.2016, Prov.ZH
- Locaties windenergie Pijnacker-Nootdorp en Delft (herziening VRM), prov.ZH
- Milieueffectonderzoek naar A12 Balij en Technopolis als locaties windenergie afgerond, 2 sept.2016, Prov.ZH-Nieuws
- Advies van de klankbordgroep met bijlagen op website Prov.ZH
- Natuurwind is een nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van windenergie en natuur
- Zuid-Holland wil toch windmolens in De Balij bij Zoetermeer ondanks verzet (Omroep West, 26-1-2017)
- Prov.ZH-nieuwsbrief-26: GS wijzen 25 nieuwe windlocaties aan voor regio Rotterdam/Haaglanden
- Balij en Technopolis niet mee in ontwerp-VRM
Door GS aangewezen locaties windenergie
Lees ook: Kwaliteitsatlas – Milieueffectonderzoek naar A12-Balij als locatie windenergie afgerond
– Klankbordgroep Balij brengt advies uit over windmolenpark, 25 nov.2016
Reacties
verbindt het Groene Hart
met Midden-Delfland
Staatsbosbeheer heeft het initiatief genomen om De Balij, onderdeel van het Groene Hart en de Groenblauwe slinger, aan te bieden aan PZH, als onderzoekslocatie voor windenergie. SBB vindt de Balij een kansrijke locatie voor 3-5 175-200m hoge windturbines. Tot februari 2016 was niet bekend dat SBB initiatiefnemer is. Zij wordt daarin gesteund door de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland. Beide organisaties willen aan deze windturbines geld verdienen ten koste van natuur en het open landschap.
Er loopt nu een planMER. Daarin speelt landschappelijke kwaliteit onvoldoende mee en natuurwaarden worden globaal gemeten. In De Balij, een natuur, bos en recreatiegebied, ligt een belangrijke vogeltrekroute en vleermuisroute naar de nieuwe Driemanspolder in het Groene hart: er komen 5 vleermuissoorten voor. In deze smalle corridor wil SBB 3-5 mega windturbines plaatsen.
Windturbines in de Balij zullen het open landschap ernstig verstoren. Wij moeten deze locatie tussen Den Haag/Pijnacker-Noordorp en Zoetermeer beschermen. Ik roep een ieder die het Groene Hart wil beschermen op, om ons comite Balij Windmolen Vrij te steunen.
Saillant detail is dat zowel de gemeenteraden van Pijnacker-Nootdorp als Zoetermeer unaniem tegen zijn. Meer info op http://www.Balij-Windmolen-Vrij.nl
De Balij, een belangrijke ecologische verbindingszone tussen het Groene Hart en Midden- Delfland. Een smalle corridor in verstedelijkt gebied, waarin vogels en vleermuizen over de A12 heen en weer vliegen.
Comité Balij Windmolen Vrij bedankt de webmaster en stichting Groene Hart voor hun aandacht voor ‘de Balij’.
Goed om te zien dat ‘Windturbines tussen de Balij en het Westerpark?” toegevoegd is als Kwaliteitsopgave.
Aanvullende informatie wat betreft Windenergie/Staatsbosbeheer:
Op de Website van Staatsbosbeheer kunt u ‘Dossier Windenergie’ vinden.
Hierin wordt de visie van SBB beschreven, wat betreft windenergie in natuur en bosgebieden en de Windprojecten waaraan zij deelneemt.
Ook bestaat het rapport ‘Wing’ (januari 2016), universiteit Wageningen, waarin onderzocht wordt wat de (on)mogelijkheden zijn van windenergie in bos en natuurgebieden. Voor dit onderzoek is de Veluwe onderzocht. Aan dit onderzoek heeft SBB meegewerkt.