
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) bracht vorige maand haar advies: ‘Falen en opstaan. Naar een doeltreffende aanpak van problemen in de leefomgeving’ uit.
Het is een doorwrocht advies geworden. Eerlijk gezegd, ik heb niet alle 104 bladzijden gelezen, de samenvatting wel. Mijn advies aan iedereen die in het Groene Hart actief is, en dat zijn nogal wat overheden, bedrijven en gemeenschappen, lees er toch eens doorheen. Het vraagstuk over ‘problemen in de leefomgeving’ past namelijk naadloos op het Groene Hart. En u komt allemaal aan de beurt in het advies!
Uiteraard is het ‘cherry picking’ wat ik nu doe, maar het advies om meer aandacht te geven aan de maatschappelijke dialoog over de waarden van een gebied heb ik wel helemaal gelezen. De Rli schrijft: “Als er onvoldoende ruimte is voor waardendialogen is het vrijwel onmogelijk om weloverwogen keuzes te maken. Bovendien zullen burgers de keuzes van politici dan onvoldoende begrijpen en aanvaarden (…)”.
Volgens de Rli is een constructieve maatschappelijke dialoog bij complexe problemen in de leefomgeving absoluut nodig. Als ik het vertaal naar het Groene Hart moet de vraag dan zijn wat is het langetermijnperspectief voor het Groene Hart? Waar willen we over dertig jaar staan en wat voor een gebied is het Groene Hart dan?
Gelukkig zijn er goede voorbeelden van zo’n dialoog waarin deze vragen aan de orde komen. De gemeente Krimpenerwaard hield recent een druk bezochte bijeenkomst over het toekomstplan voor haar landelijk gebied. Het Bestuurlijk Platform Groene Hart organiseert deze week een Werkconferentie Sleutelopgaven van het Groene Hart. Goede initiatieven dus, hoewel je de vraag kunt stellen of daar niet ook te snel naar technische oplossingen wordt gezocht en de vraag naar de achterliggende waarden (van ondernemers en gemeenschappen) blijft liggen.
Als Stichting Groene Hart pleiten wij er ook steeds voor om bij alle keuzes die gemaakt worden rekening te houden met de waarden van het Groene Hart. Volgens ons zijn dat een open en groen landschap met lange zichtlijnen, met smalle kavels, vee en (weide)vogels, met hier en daar rietlanden en moeras. En bij dat alles aandacht geven aan versterking van natuur en ecologie, zorgvuldig omgaan met cultuurgeschiedenis en erfgoed en oog houden voor passende ontwikkelingen. Wij denken eigenlijk dat iedereen die waarden wel met ons deelt. Is dat wel zo?
Falen en opstaan Raad voor de leefomgeving en de infrastructuur
Zoals gebruikelijk zijn reacties welkom via info@groenehart.info.
Thijs Cuijpers
bestuurslid Stichting Groene Hart