Schone cosmetica

      Reacties uitgeschakeld voor Schone cosmetica

Esther van den Bor

Beat the microbead
Met behulp van deze App kun je testen of het cosmetica product dat je wilt kopen microplastics bevat. Plastic microbeads worden gedefinieerd als alle bewust toegevoegde, vaste plastic deeltjes van 5 mm of kleiner (microplastics), die in een mengsel gebruikt wordt om te reinigen, te exfoliëren of te scrubben. Ze zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. En ze zijn onmogelijk op te ruimen. Microplastic, en de nog kleinere nanoplastic, komt voor in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond. En in ons voedsel. Bij onderzoeken werd microplastic gevonden in: schaal- en schelpdieren, groenten en fruit, bier, honing,
flessenwater, kraanwater, theezakjes. Microplastics zijn ook in het bloed van mensen aangetroffen.
De Nederlandse Cosmetica Vereniging stelt dat op basis van alleen de naam van een ingrediënt het niet goed mogelijk is om te bepalen dat er sprake is van microplastics. Uitfaseren van deze toevoegingen kost tijd. De gezondheid van de mens wordt bij gebruik van de shampoo, zeep, crèmes, make-up, nagellak, scheerschuim tandpasta, deodorant, gezichtscrème met micro-plastics niet nadelig beïnvloed. Maar wat doet het in ons lichaam en in dat van dieren en planten? Bovendien willen we fossielvrij leven. Dus zonder plastics.

Er zijn goede alternatieven
Lijsten van plastic vrije producten worden samengesteld, er zijn zelfs een keurmerken: Europees Ecolabel, Demeter, Cosmos Organic, Nordic Ecolabel, NaTrue en Zero plastics inside. Alles te vinden bij de Plastic Soup Foundation of gewoon op “plasticvrije cosmetica” zoeken. Ook de Consumentenbond en Milieu Centraal geven tips – overigens over veel meer en andere bronnen van (micro)plastics. Want ook de verpakkingen van cosmeticaproducten zijn meestal van plastic.
De verantwoorde producten gebruiken meestal ook een meer natuurzuivere basis ingrediënten, doen niet aan palmolie of milieuschadelijke toevoegingen. Wees wijs, ga op zoek naar de veiliger producten, let op wat je koopt.