De energietransitie in ons land en in het Groene Hart
Eén van de allergrootste opgaven voor ons land is de energietransitie die voortvloeit uit het Akkoord van Parijs om de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te maken. Deze opgave heeft grote ruimtelijke gevolgen maar zal ook onze manier van produceren, werken en leven sterk beïnvloeden. Vanwege de landschappelijke kwetsbaarheid zal dat voor het Groene Hart in versterkte mate het geval zijn. Het Groene Hart zal ten volle moeten meedoen met deze energietransitie door er een eigen, passende invulling aan te geven. De energietransitie is bij uitstek een onderwerp waar gezamenlijk moet worden opgetrokken, om er aansluitend een gemeentelijke ‘vertaling’ van te maken. (zie ook Handreiking aan gemeenteraadsleden).
Volgens de Stichting Groene Hart beperkt de discussie zich op dit moment te vaak tot windmolens en zonnepanelen. Er is veel meer mogelijk (bv. aquathermie) en het is dringend gewenst om het gesprek te verbreden. De discussie over ruimtelijke inpassing van bronnen van wind-, water- en (PV)zonne-energie kan alleen goed gevoerd worden als inzicht in een bredere lange termijn aanpak bestaat.
Het zou goed zijn als gemeenten zich individueel en in regionaal verband afvragen wat het betekent als ze energieneutraal worden, wat ze daarvoor moeten doen en wat dat betekent voor de ruimtelijke kwaliteit in hun gebied.
Het College van Rijksadviseurs heeft hiervoor een stappenschema ontwikkeld:
<klik voor vergroting>
.
Zonneparken
De Stichting Groene Hart is van mening dat er zeer zorgvuldig omgegaan moet worden met zonneweides. Op daken van woningen en bedrijven is voorlopig genoeg ruimte aanwezig om met zonnecollectoren een belangrijke bijdrage te leveren aan de gewenste energietransitie in ons land. Om tot een verantwoorde afweging rond zonneweiden te komen, kunt u de stappen, zoals ontwikkeld door het College van rijksadviseurs, heel goed gebruiken.
Ook de notitie van Paul Roncken, Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit in Utrecht, biedt hiervoor handvatten (zie ARK Advies Zonneweiden pdf, november 2017).
Verdere documentatie (Zonneparken):
- Kwaliteitsatlas: Checklist natuurwaarden voor zonneparken, milieufederaties juni 2019
- GNMF Handreiking zonneparken
- LTO Noord en GreenPort Noord-Holland Noord tegen gebruik landbouwgrond voor zonneparken
- SolarMagazine: PBL: Grootschalige zon-pv goedkoopste optie voor emissiereductie (zie verder PBL-publicatie)
- GroeneHartMedia: Overheid maakt zichzelf belachelijk met complete wildgroei aan zonneparken
Aquathermie
zie Kwaliteitsatlas.nl…..aquathermie-steeds-meer-in-beeld
Atlaskaart met Transitie-initiatieven
Op vrijdag 16 juni 2017 heeft de Stichting Groene Hart – in samenwerking met de Stuurgroep Groene Hart – een tournee georganiseerd langs een aantal locaties, waar initiatieven voor de energietransitie worden genomen. Met een bus op bio-diesel werden bezoeken gebracht aan onder meer Eneco in Utrecht en Indaver (bio power) in Alphen aan de Rijn. Indaver in Alphen aan de Rijn is producent van biogas en Eneco bouwt in Utrecht een nieuwe BioWarmte Installatie Lage Weide (BWI). De deelnemers waren ook te gast bij de gemeente Woerden, waar zij werden ontvangen door wethouder Haring. Woerden is een van de 30 gemeenten die een greendeal “aardgasvrije wijk” hebben ondertekend. Met de tournee werd ook een start gemaakt met het in kaart brengen van lokale transitie-initiatieven.
Kansen en initiatieven voor energietransitie in het Groene Hart
->> naar de Energietransitie in Kaart (atlaskaart)
Op de atlaskaart staan locaties in het Groene Hart, waar initiatieven zijn of worden genomen om duurzame energie te winnen. En een routebeschrijving van de bezochte locaties. De tournee gaat vooral in op de warmtevraag; warmte is immers de grootste bron bij het energieverbruik.
Interessante kaartgegevens kan ook gevonden worden op http://pico.geodan.nl/
PICO geeft informatie over energie in de bebouwde omgeving
Lees hierover meer op Groenehartmedia.info
Ook TAUW levert de Omgevingswarmtekaart , waarin de potentie van warmte uit de omgeving, zoals uit het riool, uit oppervlakte water of de weg, wordt weergegeven.
Warmteatlas (RVO) deze kaart is gebruikersvriendelijker.
- Warmtebronnen: bij het zoeken naar warmtebronnen kan je denken aan:
–restwarmte van een ijsbaan, ziekenhuis, datacenter
– warmte uit vergisting van visafval uit de voedselverwerkende industrie
– warmte uit drinkwaterkoeling en afvalwaterzuivering
– geothermische bronnen
– houtsnippers en snijafval uit het omringende landschap
– warmte uit een nabijgelegen recreatieplas
– biogas uit mestvergisting
Verdere informatie:
- Eerste stap naar energieneutraal Midden Holland in 2050
Op 5 april 2018 is het Convenant 2018 – 2025 Regionale Energiestrategie Midden-Holland ondertekend. lees verder - Eerste Zuid-Hollands regionaal energieakkoord getekend
Tijdens het Regiocongres van Holland Rijnland (sept.2017) hebben 18 deelnemende partijen het Regionaal Energieakkoord ondertekend. lees verder - Duurzame energie in Rijnenburg en Reijerscop
- In het Groene Hart heeft Woerden zich aangemeld voor een Green Deal Aardgasvrije Wijken.
Lees hierover meer bij Greenvis; bekijk video wethouder Haring - Zie ook Blauwzaam (Alblasserwaard) en Waardzaam (Krimpenerwaard)
- ODMH-Programma Regionale Energiestrategie Midden-Holland:
Donderdag 1 juni: Regionale Klimaattop Midden Holland - Perspectief Groene Hart; Energietransitiekaart (resultaten werktafel 7 nov.2016)
- Utrecht wil energielandschap Rijnenburg en Reijerscop
- Informatie over het geplande Zonnepark Zuidplas is te vinden in de omgevingsvergunning
- Indaver laat zien in “animatie_vergister_Alphen” hoe de biovergisting werkt.
- BioWarmte Installatie Lage Weide (BWI) in aanbouw (Eneco)
- Nationaal-potentieel-van-aquathermie In deze studie hebben CE Delft en Deltares een inschatting gemaakt van de potentie van de verschillende varianten van aquathermie. Aquathermie kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de transitie van de warmtevoorziening.
- Boezemgemaal Katwijk Smartpolder: energie uit water
https://hollandrijnland.nl/wp-content/uploads/2017/02/Presentatie-smartpolder-Katwijk_1.pdf - Nationaal WarmtenetTrentrapport 2017
http://warmtenettrendrapport.nl/_site/wp-content/uploads/2017/04/OnlineNationaalWarmtenetTrendrapport-2017_web.pdf
van Holland Solar , de brancheorganisatie van Nederlandse experts in zonne-energie met circa 130 leden, waaronder leveranciers, fabrikanten, installateurs, adviseurs en architecten / aangesloten bij de Nederlandse vereniging Duurzame Energie NVDE. - Special Energietransitie, de Staat van Utrecht (mrt.2019) In deze special van de Staat van Utrecht worden de verschillende kanten van de transitie belicht en wat deze betekenen voor de provincie.