Agrarisch Erfgoed voor dummies

      Reacties uitgeschakeld voor Agrarisch Erfgoed voor dummies

Waarom ziet een boerderij in Friesland er anders uit dan een boerderij in Limburg? En zijn er binnen het Groene Hart ook nog verschillen te zien tussen de boerderijen? Zitten er verschillen in de boerderijen in de Vijfheerenlanden en rond Nieuwkoop? Kun je zien of de bewoners protestant of katholiek waren?

Op deze vragen en meer gaan we het komend jaar een antwoord geven. We gaan starten met het uitlichten van Agrarisch erfgoed in het Groene Hart. Sommige dingen die we hier zien bij ‘onze’ boerderijen zijn uniek in Nederland. Hoogste tijd voor wat extra aandacht!

Introductie:
Binnen Nederland zijn verschillende boerderijenstichtingen actief. Ze hebben zich verenigd in Agrarisch Erfgoed Nederland. Hierop staan ook alle individuele boerderijenstichtingen vermeld. Heel veel kennis is gebundeld in www.agriwiki.nl

Binnen Het Groene Hart is een aantal boerderijenstichtingen actief:

De bodem bepaalt het gewas

  • de grond (de bodem) bepaalt wat er wordt verbouwd.
  • en het gewas wat wordt verbouwd, bepaalt het uiterlijk van de boerderij.

Een boerderij in Voorne-Putten ziet er anders uit dan een boerderij in de Alblasserwaard.

Boerderij onder de rook van Spijkenisse in Hekelingen. Wat opvalt is de enorme schuur die los staat van het woonhuis. De polder Voorne-Putten bestaat uit kleigrond. En daar kunnen gewassen als aardappelen, graan en bieten worden geteeld. Om de oogst op te slaan, zijn grote schuren nodig.

In de Alblasserwaard is de bodem veel natter met klei op veen en veel beter geschikt als grasland en veel melkvee. Het woonhuis en de stallen letterlijk onder 1 dak. De hooideuren bevinden zich aan de zijkant van het huis. Het hooi ligt op de zolder boven de stallen. Hier een boerderij uit Ottoland.