Duurzaam = gevoelvol

      Reacties uitgeschakeld voor Duurzaam = gevoelvol

Inclusief en (gelijkw)aardig
In een wereld waar ik naar uitkijk krijgen mensen gelijke kansen. Wordt niemand weggezet als “minder”, “niet de moeite waard”, “onbelangrijk” en “afgedaan”.

Eigenwaarde en geloven in eigen kracht zijn gevoelens die we daarvoor moeten aanleren. Vanuit die zekerheid ontstaat de ruimte om aardig te zijn tegen een ander. Aardig ben je als je goed naar elkaar luistert, complimenten kunt geven, elkaar aan kunt spreken en elkaar helpt. Over je heen laten lopen en geen nee kunnen zeggen is daarentegen ook een sluipende bron van emotionele stress en ongelijkheid. Evenwicht in relaties tussen mensen ontstaan vanuit begrip voor jezelf en voor elkaar, vanuit kracht.

Gelukkig zijn er scholen die aan die emotionele ontwikkeling aandacht geven. Er zijn meerdere lesprogramma’s ontwikkeld. Een ervan is Rots en water. Andere sites geven ook een duwtje die richting op. Zoals De groene meisjes en The flying Dutch family.  In het verleden haalde ik ook al het boekje van David van Reybrouck en Thomas van Ansembourg aan: “Vrede kun je leren”
De wereld heeft meer liefde nodig. Dat is niet soft, dat is ontwikkeling en beschaving. Het vergt een andere kijk op jezelf en op je naaste. Daar is oefening voor nodig. Begin ermee door gewoon iedereen te groeten op straat, in de winkel en op het werk. Daar wordt jezelf blij van. Dan hoor je er bij, de ander ook en dat is duurzame kracht.