Blijf positief denken en doen

      Reacties uitgeschakeld voor Blijf positief denken en doen

Esther van den Bor

Wat gaat er wel goed
Heel vaak, en eigenlijk steeds vaker, ‘zet ik mijn oogkleppen op’. Dan zoek ik heel bewust naar dingen die mooi zijn, die wel goed gaan. Dat zijn er veel. Helaas zijn de algemene nieuwsberichten veelal gericht op negatief nieuws. En de politieke ontwikkelingen in eigen land en wereldwijd zijn ook niet zo dat je er rustig van wordt en vol vertrouwen de toekomst in gaat.

Daarom bewust op zoek naar het positieve! Zo heb ik steeds deze column gevuld. Dat is waarom ik van het thema duurzaamheid houd. Er gebeurt veel en ook de natuur is altijd en overal dichtbij, zodat ik me weer kan opladen en verder kan.

Technische ontwikkelingen helpen om te leven zonder fossiele energie en met minder afval tot zelfs circulair. Een paar voorbeelden: de gezondheidszorg via de Groene Zorgalliantie, de bouw via We Grow, de voedingsindustrie en distributie via onder andere de Verspillingsvrije week. Een start-up die bioplastic maakt zoals de natuur bedoeld heeft of de kledingindustrie, de energietransitie die best snel gaat. Ik kan een lange lijst opstellen van betere productietechnieken, maar ga zelf maar op zoek!
Naast technische ontdekkingen zijn er bedrijfsideologieën die veranderen. Sociale ontwikkelingen die vaste voet aan de grond krijgen. Zonder een andere manier van omgaan met elkaar is er immers geen duurzame maatschappij mogelijk.

Help mee
Om de positieve veranderingen waar te maken is ieders inzet nodig. Optimistisch en vastberaden. Maar wel met oog voor iedereen. Blijf scherp op dat proces zoals Kirsten Kossen van de ASN bank die constateert dat mensenrechten structureel genegeerd worden in de haast van de energietransitie. Het actief werken met de Sustainable Development Goals helpt om integraal te transformeren. Laat niemand achter, werk samen met elkaar en vooral met de natuur. Die natuur en die medemens zijn de basis voor een toekomst waar we ‘gebruiken wat de aarde ons geeft en waar iedereen gelijkwaardig is aan de ander en gelijke kansen krijgt om een goed bestaan op te bouwen’. Daar ben ik mee bezig, dat is het waard om voor te vechten. Doe je mee?!

Dit is mijn laatste column voor de Groene Flits. Hartelijk dank voor jullie aandacht en het podium dat ik op deze manier kreeg.