Zwerfafval! column van de voorzitter

      Reacties uitgeschakeld voor Zwerfafval! column van de voorzitter

We zijn erg gewend geraakt aan discussies over grote beleidsthema’s. De media staan bol van het klimaat, de landbouw, stikstof, duurzaamheid, woningtekort, noem maar op. Deze keer wil ik de vinger leggen op iets ‘kleins’: zwerfvuil. Alhoewel, het is nog maar de vraag of dit werkelijk een klein ding is.

Het valt mij op dat het aandeel zwerfafval groeit. Althans dat denk ik. Al wandelend of fietsend is het soms verbijsterend wat je allemaal tegenkomt in de berm en sloot. Even 100 meter berm jutten, ik doe dat regelmatig in mijn dorp, levert zomaar een halfvolle vuilniszak op.

Maar is dat echt meer dan vroeger? Of is de aandacht om zwerfvuil tegen te gaan verminderd en wordt er minder geruimd?

Ik vermoed dat beide het geval is. Het gemak waarmee vooral verpakkingen worden weggegooid is zonder twijfel gegroeid. Volgens mij ligt er een direct verband met de toename van allerlei verpakkingsmaterialen en de consumptiegroei. School en woonwerkroutes herken je direct.

Maar ook het afnemende normbesef speelt een rol. Dat je geen rommel dumpt, maar gewoon netjes meeneemt naar een plek waar je het kan achterlaten. Wie kent nog het bordje: Laat niet als dank …’?

Gek is dat, dat we midden in de grote duurzaamheidsdiscussies en milieuvraagstukken de verwaarlozing zien groeien van wat ik nu maar even het micromilieu noem. En dan kom ik bij een hot item: de rol van de overheid. Zie ik het goed dat er veel minder aandacht is voor dit probleem? Een voorbeeld: de berm van de A12, met fietspad ernaast, is bezaaid met plastics en papier. Opruimen met de prikstok, zoals lange tijd gebeurde, is niet meer. De berm wordt, met alle troep erin gemaaid en daarna gaat alles geperst in grote balen naar de compostering (brr).

Langs provinciale en gemeentelijke wegen is het vaak niet beter. Nederland vervuilt.

Duurzaamheid, meer aandacht voor natuur en milieu? Veel aandacht voor wereldproblemen en van alles vinden van grote bedrijven? Ja, ja, we zijn er maar druk mee, maar…

Alles begint lokaal en bij jezelf. Hulde aan mensen die ik soms zwerfvuil zie oprapen. Hulde ook aan velen die meedoen aan de landelijke opschoondag https://www.supportervanschoon.nl/

Maar laten we allemaal beginnen met onze directe leefomgeving en met dat wat we zelf kunnen doen elke dag. Enne … investeren in normbesef, daar is niks mis mee.

Input is altijd welkom via info@groenehart.info

Kees van Velzen,
voorzitter stichting Groene Hart