Plastic en meer

      Reacties uitgeschakeld voor Plastic en meer

Esther van den Bor

Wat kunnen we doen?
Plastic groeit ons boven het hoofd. Kruipt in ons voedsel, drinken en onze lichamen. Maar het is zo lastig om daar verandering in te brengen. Een artikel in het AD onlangs meldde dat door de instroom van goedkoop nieuw plastic uit Azië en de VS ons eigen plastic niet eens meer gerecycled wordt. Het virgin plastic is drie keer zo goedkoop!
Op wereldschaal wordt er deze maand in Canada een vierde, afsluitende conferentie georganiseerd. Hier zal de VN proberen de eerder gemaakte afspraken om plastic te verminderen, op te ruimen en wat al niet om te voorkomen dat we overspoeld raken, te concretiseren in de ‘Global Plastic Treaty’. In maart 2022 was er al een akkoord tussen 175 landen. Maar nog steeds groeit de productie en dus ook de hoeveelheid plastic in de natuur en in ons.

De Plastic Soup foundation geeft hulp bij het zelf verminderen van de hoeveelheid te gebruiken palstic. Ga zelf aan de slag, het kan.
1. Met een App waarmee je je cosmetica kunt scannen op het voorkomen van microbeads. https://www.beatthemicrobead.org/download-btmb-app/. Microbeads zijn kleine plastic deeltjes die je niet ziet, maar die wel als afval in de bodem en het water terecht komen.
2. Er is ook een App die je helpt om minder plastic te gebruiken in je huis, in je badkamer, in de tuin, op vakantie en dergelijke. Zo verklein je je plastic-voetafdruk. https://www.plasticsoupfoundation.org/wat-wij-doen/my-little-plastic-footprint/.
In Bodegraven, mijn woonplaats, zijn er ten minste twee winkels waar je minder of zelfs geen verpakkingen koopt. Je neemt je eigen bakje of fles mee en shopt een uitgebreid assortiment kruidenierswaren en/of schoonmaakmiddelen.  Dat kan bij de winkel Zonder Meer, of bij Van Boon tot Bakkie.
Als laatste kun je zelf steeds opnieuw plastic opruimen dat als zwerfafval overal ligt. Daar is geen Nationale opschoondag voor nodig. Gewoon elke dag doen.