Esther van den Bor
Europa kiest voor verbod
De Europese Commissie ziet het beperken van plastic als cruciaal voor het bereiken van een circulaire economie in de EU in 2050. Maar ook aan de vervuiling van de zeeën moet een halt worden toegeroepen. Verloren vistuig en de tien meest aangetroffen plastic wegwerpproducten in zee en aan de Europese kusten dragen bij aan 70% van het zwerfvuil op zee.
Vanaf 3 juli wordt het gebruik van de eerste plastic producten verboden. Daarna volgen tot aan 2025 meer producten. De Kamer van Koophandel geeft een mooi overzicht van wat er in de wet is vastgelegd. Ondernemers moeten op zoek naar alternatieven voor rietjes, bestek, drinkbekers, borden, wattenstaafjes, ballonstokjes.
Alternatieven genoeg
Wanneer je zoekt ‘plasticvrije producten’ kom je een uitgebreide lijst tegen van bedrijven die koploper zijn op het gebied van plasticvrije cosmetica zoals shampoo, zonnebrandcrème, zeep en dergelijke. Ook de zoekopdracht ‘verpakkingsmaterialen biologisch’ laat zien dat de industrie niet stil gezeten heeft. Maar de producten zijn wel duurder en we kunnen akelig worden misleid.
Het is goed dat er niet alleen wettelijke maatregelen worden voorgeschreven, maar dat ook bewustzijn ontstaat. Want we zijn er niet met alleen het overstappen op bioplastics. Die zijn niet perse de oplossing voor het plastic soep verhaal van onze oceanen, zie Plasticsoupfoundation en Greenpeace.
Voor ons als consument wordt het niet eenvoudiger, want Milieu Centraal laat zien dat bioplastic eigenlijk vaker restafval is dan composteerbaar en meestal zelfs niet mag worden weggegooid in de plastic zak voor plasticrecycling.
Toch zetten we stappen. Doe je zelf ook mee? Let op wat je koopt en gooi het verantwoord weg.