Openbare ruimte

      Reacties uitgeschakeld voor Openbare ruimte

Van wie is de openbare ruimte?

Wat ik ervaar is dat de meeste inwoners de openbare ruimte zien als iets wat van de gemeente is, of van de provincie of van ‘anderen’. Terwijl ik zelf de overtuiging heb dat de openbare ruimte ook tot mijn eigen leefwereld behoort. Ik woon daar, maak gebruik van de wegen, fietspaden en de trottoirs. De stukjes groen en parken maken mij vrolijk wanneer ze fleurig en goed onderhouden zijn.

De zorgplicht heb ik natuurlijk voor alles waar ik zelf eigenaar van ben. In mijn geval een huis en een tuin. Maar ik ben mede-eigenaar van die openbare ruimte waarin ik me beweeg. Ik draag medeverantwoordelijkheid voor het beeld van die openbare ruimte. Ik kan er dus tenminste voor zorgen dat die leefomgeving door mij niet lelijker of viezer wordt. Mijn afval laat ik daar dus niet in terecht komen. Ik maak ook niet moedwillig of door nonchalance dingen kapot.

Een stap verder
Projecten of activiteiten waarvan ik zelf het idee heb dat ze mijn leefwereld mooier of beter maken, zal ik daarom op de een of andere manier ondersteunen. Door er enthousiast over te praten, door actief mee te helpen of door er aan mee te betalen.  Het is immers mijn wereld, die ik beter en mooier wil maken. Droom eens met me mee hoe veel mooier je eigen straat of dorp of stad er uit zou zien wanneer we allemaal zorgen dat het schoon blijft, dat er wat onkruid wordt weggehaald. Dat een project voor het algemeen nut door 100 in plaats van door 10 handen wordt gedragen. Twee tot vier uurtjes per week of per maand heeft iedereen toch wel over voor “de wereld om je heen”. Die aandacht en dat meewerken maakt voor de initiatiefnemers en voor “het algemene beeld” een wereld van verschil.

Wanneer we er van uit gaan dat de overheid verantwoordelijk is voor alles wat er aan voorzieningen is buiten onze eigen voordeur, dan zullen we bereid moeten zijn wel 3 of 4 keer zo veel gemeentelijke belasting te betalen. En dan maar afwachten of wij er blij van worden.