Esther van den Bor
Plastic is een topic en dat is maar goed ook!
Ieder jaar wordt 300 miljoen ton plastic geproduceerd. Wanneer die stijging van de laatste jaren door blijft gaan, neemt alleen al daardoor de uitstoot van CO2 toe van 1% nu naar 15% in 2050. Van al dat plastic komt 1,4 tot 2,5 procent in de oceanen terecht. Dat is 4,2 -7,5 miljoen ton die komt bij de geschatte hoeveelheid van 86 miljoen ton die zich nu al in de oceanen, in de kustgebieden en op de stranden bevindt. Daarmee is duidelijk dat zich een groot milieuprobleem ontwikkelt. Maar ook voor de volksgezondheid zijn plastics een groot risico. En het is bovendien duur om het plastic op te ruimen. Maleisië heeft nu, net als China vorig jaar, de grenzen gesloten voor plastic afval uit andere landen. Wij zullen nu zelf onze rommel moeten opruimen en dat is veel: in Nederland bestaat 20% van al ons afval uit plastic.
Plastic is ook nuttig
Plastic is niet alleen maar slecht. Zo verlengen plastic verpakkingen de houdbaarheid van producten. Dat kan voedselverspilling voorkomen. Daarnaast zorgen het lage gewicht en de flexibiliteit van het materiaal voor minder CO2-uitstoot tijdens het transport van de (lege) verpakkingen in vervuilende vrachtwagens. Ook kan de keuze voor plastic een besparing van andere fossiele materialen opleveren, zoals metaal. Ten slotte zijn sommige soorten plastic goed te hergebruiken. Het gaat dus vooral om al het plastic dat eenmalig gebruikte wordt. Die hoeveelheid kan en moet echt drastisch minder worden. Het bedrijfsleven onderneemt volop actie om minder plastic te produceren (afspraak begin 2018). Er zijn de initiatieven zoals het Plastic Pact en New Plastic Economy. Allen willen ze de hoeveelheid plastic voor 2025 hebben gereduceerd en liefst zo veel mogelijk circulair maken. Samenwerken in de keten van ontwerpen, inzamelen en hergebruiken is daarbij essentieel. Daar zit voorlopig de grootste winst. Bioplastics zijn ook nuttig en hebben veel potentie (PLA gemaakt van melkzuur en dus niet van aardolie). Maar daar zitten voorlopig ook nog veel haken en ogen aan. Ook dit materiaal bijvoorbeeld bestaat als zwerfafval langdurig, is in het water ook niet onschadelijk en draagt toch bij aan de plastic soep.
Wij als consument
Wij hebben invloed. Wij kunnen tasjes en verpakking weigeren. In een supermarkt kopen met zo min mogelijk verpakkingen. We kunnen zwerfafval voorkomen EN zelf opruimen.
Maak jezelf wijzer, lees wat voor soorten plastics er zijn, hoe je moet scheiden en wat er voor mogelijkheden zijn om anders om te gaan met verpakkingen en plastic.
Maak jezelf blij met het verhaal over wat er met een PET fles gebeurt en weet in elk geval wat plastic soep is. Wanneer je snapt wat er gebeurt, is de stap naar anders omgaan met plastics eenvoudiger te maken. En wij kunnen die stappen zelf nemen.
- https://www.afvalscheidingswijzer.nl/
- https://www.zootjegeregeld.nl/
- https://meldpuntverpakkingen.nl/
- https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/zo-word-je-in-7-stappen-zero-waste-expert
- https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/
- https://www.asnbank.nl/zo-maakt-geld-gelukkig/dit-gebeurt-er-met-de-plastic-flessen-die-je-inlevert.html
- https://www.asnbank.nl/zo-maakt-geld-gelukkig/alles-wat-je-moet-weten-over-plastic-in-zee.html