Plastic en nu?

      Reacties uitgeschakeld voor Plastic en nu?

Esther van den Bor

Wereldwijd erkend
Begin maart van dit jaar waren afgevaardigden uit 173 landen bij elkaar in Nairobi. Daar is unaniem ingestemd met een resolutie die oproept tot een verdrag dat de volledige levenscyclus van kunststoffen dekt – van productie tot afdanking. De komende twee jaar onderhandelen de lidstaten over de concrete invulling hiervan. De landen zijn het erover eens dat er regels moeten komen voor de productie en het ontwerp van plastic én het plasticafval. In 2024 moet het verdrag af zijn en daadwerkelijk uitgevoerd worden. Maar er wordt intussen niet stil gezeten. Het wordt het belangrijkste milieuakkoord na Parijs genoemd. Regeringsleiders, burgers en bedrijven zijn blij met het pact: plastics zijn een bedreiging voor onze hele wereld.

In Nederland en Europa zijn al stappen genomen
Zo zijn per 3 juli 2021 wegwerpplastics (voor éénmalig gebruik) verboden. Op 3 juli 2024 komt er nog een verbod bij. Vanaf dat moment zijn losse doppen niet meer toegestaan en zitten deze vast aan de fles. Wanneer je voorraden op zijn, moet je op zoek naar alternatieven. Ook daarna staan er nu al maatregelen gepland om het totale gebruik aan plastics sterk te verminderen en de recyclebaarheid te vergroten.

Zelf aan de slag? Neem een kijkje op deze website van Beewise. De vijf R’s die voor alle afval gelden, maar voor plastic gebruik super simpel toe te passen zijn. Laat je informeren over de aard en noodzaak van plastics. Bijvoorbeeld Natuur en milieu maakte een duidelijk overzicht van welke soorten er zijn en wat te doen.

Een paar geweldige voorbeelden!
Plastic flessen omgezet door bacteriën in vanille extract.
Windmolens met behulp van 3D printer gemaakt van oud plastic.
De Nederlandse startup Upp! heeft een revolutionaire machine ontwikkeld die ongesorteerd, ongewassen en onversnipperd gemengd plastic op een kosten- en energiebesparende manier kan verwerken. De mixer kan alle soorten plastic afval verwerken en recyclen. Van vuilniszakken tot visnetten, tapijttegels, meerlaagse folies en sachets, drankkartons, koffiekopjes en zelfs textiel, hardloopschoenen of sigarettenpeuken. Een homogene grondstof wordt verkregen die direct kan worden gebruikt voor het maken van talloze producten. Volgens de betrokkenen kunnen de installaties ook op schepen geplaatst worden om het plastic in oceanen en rivieren op te ruimen en meteen te verwerken. Dit jaar draait de eerste fabriek!