Weerbaarheid

      Reacties uitgeschakeld voor Weerbaarheid

Esther van den Bor

Lichaam en geest
Vorige keer schreef ik over Nee zeggen. Om sterk te staan tegen misbruik in welke vorm dan ook. Oefen in Nee zeggen! Het weten wat je wel en niet wilt en daaraan vasthouden, noem ik mentale weerbaarheid. Geestelijke en lichamelijke weerbaarheid beïnvloeden elkaar. Mensen met een sterke constitutie, met een gezonde levenswijze kunnen tegen een stootje, ook geestelijk. Voor een aantal ziektes blijkt die samenhang en wisselwerking tussen hoe we denken en wat ons lichaam doet groter dan we tot nu toe vermoedden. Een duidelijk voorbeeld: wanneer je angstig of verdrietig bent, ben je zo omver te duwen. Dan eten we graag troostvoedsel zoals chocolade. Maar ook stress en hoe we daarmee omgaan veroorzaakt aantoonbare ziekteverschijnselen die tot arbeidsongeschiktheid leiden. Maar een grotere mentale weerbaarheid is op meer terreinen van toenemend belang. Met de toename van ‘nepnieuws’, het vervagen van grenzen tussen de virtuele en de actuele wereld, de verlokkingen van comfort en luxe moeten we steviger in onze schoenen komen te staan.

Wat helpt ?
Toegeven aan gemak en meelopen met een ander is aanlokkelijk, maar is wel de gemakkelijkste weg. En die is heel vaak uiteindelijk niet goed voor ons mensen noch voor de aarde. Pas op: Nu niet als een masochist jezelf beproeven en al de luxe en comfort verbieden of overal een strikte mening over vormen!
Het helpt om juist de samenhang binnen een vertrouwde gemeenschap te vinden om gezamenlijke waarden te ontdekken. Open luisteren naar elkaar. Praten over gevoel en ervaringen. Dat biedt een klankbord, geeft erkenning en waardering van elk individu. Bovendien vergroot je zo de stroom van informatie van zowel voorstanders als tegenstanders van ieder onderwerp waarmee we in deze moderne tijd moeten worstelen en handelen. Analyseer van alle kanten en heb begrip voor de ander.
Veel buiten in de natuur te zijn, geeft zowel lichaam als geest ontspanning en gevoel van evenwicht. Leer luisteren naar je eigen weten en naar je lichaam. Heb genoeg. Gezond eten (veel verse groenten en zo min mogelijk onbewerkt voedsel) voedt zowel lichaam als geest. We leven in één ‘ruimteschip’ aarde en kunnen niet zonder elkaar noch zonder de natuur.