Esther van den Bor
In de supermarkt
In de supermarkten is ca 80% van de aangeboden voedingsmiddelen ongezond. Een combinatie van verleidingstechnieken, aankondigen en prijsverschillen kan helpen om de keuze van de klant te verschuiven naar gezond voedsel. Maar alle gezondheidsorganisaties stellen dat stevige (wettelijke) maatregelen nodig zijn om de trend naar steeds meer ‘gemaksvoedsel dat onze magen vult maar geen voedingswaarde heeft’ om te buigen. Daar is de hele voedselketen voor nodig! We moeten vooral als individuen aan de slag. Wat willen we eten? Willen we ons lichaam vullen met zoet en zout en bewerkt voedsel. Of willen we voeding die ons lichaam gezond maakt en houdt. Een Vandaag had er een uitzending over waarin de urgentie tot een ander eetpatroon duidelijk naar voren komt. We moeten aan de basis onze voeding veranderen om de zorgkosten niet verder te laten stijgen. En dat kan!
Hoe kan het beter?
Veel en vooral gevarieerd groenten en fruit eten is belangrijk. Dat stelt onder andere het Adviesbureau Voeding en Sport. De kennis over hoe onze darmen werken en wat het darmbioom is, neemt gelukkig snel toe. Huisartsen beseffen dat in hun wachtkamers patiënten minder vaak of zelfs niet meer terugkomen wanneer ze anders gaan eten.
Verdiep je in deze materie, de bovenstaande links geven onafhankelijke informatie. Het is prettig om je fit te voelen. Veel variatie in plantaardige producten, eet ze in alle kleuren van de regenboog en wel 30 soorten per week en je merkt het verschil. Gemakkelijk te doen, niet echt duur en erg lekker.