Esther van den Bor
Voeding en gezondheid
Eigenlijk weten we veel te weinig over wat voedsel in ons lichaam doet. De reguliere gezondheidszorg werkt nog maar mondjesmaat met voedingsadviezen. Geneeskunst is voornamelijk een operatie en een pilletje via chemische farmacie. Er begint wel interesse te ontstaan voor wat ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Wat is het darmbioom, welke invloed hebben kruiden, wat is de invloed op voedselkwaliteit van de bodem en de manier van telen van onze voedselgewassen?
In de Krimpenerwaard bijvoorbeeld start op 1 november een serie informatiebijeenkomsten en op 1 november vanaf 9.00 uur gaat het over “Bacterien, bodem en buik”. Schrijf je in via de Voedselfamilie Krimpenerwaard.
Ook op andere manieren wordt onderzocht wat aantoonbaar ongezond voedsel is. Zo had avrotros kort geleden een uitzending over het werk van Chris van Tulleken en zijn onderzoek naar het schadelijke effect van ultra bewerkt voedsel. Neergelegd in het boek “De voedselfuik”. Zijn onderzoeken tonen aan dat het voedsel dat sterk bewerkt en industrieel wordt geproduceerd, ons lichaam niet gezond maakt. Wel sluit dat voedsel aan bij wat de consument gemakkelijk en het meest lekker vindt smaken.
Voedsel en goed eten
Carolyn Steel gaat in haar boek ‘Wat gaan we eten’, nog een stap verder. Gezond eten, uit eigen omgeving en vooral met elkaar samen “kan de wereld redden”. Laat eenvoudig en puur eten een onderdeel van ons dagelijks ritme en structuur worden. Voedsel vormt ons lichaam, beïnvloedt onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wanneer we er inspanning voor plegen is dat goed. Enkele van de kenmerken van de vijf regio’s waar mensen zeer oud worden (blauwe zones) zijn het gemeenschapsgevoel en het samen delen van voedsel. Met aandacht en eenvoud. Ook Slow Food probeert aandacht te vragen voor deze doordachte manier van omgaan met voedsel.
Eet bewust en help jezelf gezonder te zijn en te blijven. Dat zou onderdeel moeten zijn van preventieve gezondheidszorg.