Voedselverspilling

      Reacties uitgeschakeld voor Voedselverspilling

Esther van den Bor

Verspillingsvrije week
Van 11 t/m 17 september werd de 5e editie van De verspillingsvrije week gehouden. Dat zet winkels, supermarkten en de horeca aan het denken en doen. Met een goed effect. Zo zijn er al meerdere initiatieven ontstaan waarmee structureel verspilling van voedsel wordt voorkomen. Supermarkten benaderen de problematiek door in samenspraak met de telers “op maat” in te kopen, de houdbaarheid van producten goed bij te houden en op tijd af te prijzen via diverse methoden of producten door te geven aan de voedselbank. Nieuwe technieken worden gebruikt om bijvoorbeeld oud brood te hergebruiken. Buitenbeentjes (minder mooi gevormde groenten en bananen) worden tegen gereduceerde prijzen aangeboden. De app “Too good to go” wordt ook door de horeca gebruikt, net als door veel winkels. Veel bewuste consumenten maken er gebruik van. En thuis kun je veel doen om te voorkomen dat eten wordt weggegooid. In de link staat een aantal van de tips die groot effect hebben. Op de site is een boekje te vinden met recepten van restjes, door chefkoks samengesteld.

Voer voor herbezinning
Het bovenstaande is prima en effectief en laat iedereen vooral meedoen!
Maar, nu ik zelf in een groentetuin werk waar groente voor verkoop aan abonnementhouders worden geteeld, zie ik dat de registratie van voedselverspilling pas laat in het hele productieproces begint. De winkels en de horeca willen alleen de perfecte producten afnemen. Voor groente en fruit voldoet een deel van de oogst niet aan de gestelde criteria. Zeker niet wanneer er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Soms worden hele oogsten afgekeurd omdat de producten te klein of te lelijk zijn en niet binnen de gestandaardiseerde eisen van dat product vallen. De horeca wil bijvoorbeeld in zakjes verpakte sla hebben, omdat het anders te veel tijd kost om schoon te maken. Van een krop sla vers vanaf het land gaat in zo’n geval heel veel blad verloren.
Tijd is geld en gemak plus hoge eisen van de supermarkt en de consument veroorzaken heel veel verspilling van prima verse producten. Laten we ook in dat deel van de voedselketen ons luxe beeld wijzigen en accepteren dat de natuur ook heerlijke rare buitenbeentjes maakt.