Zeg NEE

      Reacties uitgeschakeld voor Zeg NEE

Esther van den Bor

Mentale weerbaarheid
Vorige week ben ik slachtoffer geworden van een telefonisch misdrijf. Opgebeld door een vertegenwoordiger van internationale justitiële afdeling die mij hulpvaardig beschermde tegen het ‘kwijt raken van identiteit, banktegoeden etc.’. Terwijl ze juist dat bij mij voor elkaar kregen. Met mijn hulp! Want ik ben te aardig, gezagsgetrouw, behulpzaam, zwak in Nee zeggen. Ergens hebben ze dat kind in mij geraakt dat onvoorwaardelijk gehoorzaamt aan gezag.

Hoe kun je zo stom zijn? Iedere instantie vertelde me daarna dat er zo velen in trappen in al de diverse babbeltrucs, waarbij je je eigen morele grenzen overschrijdt. Ook wanneer je alle waarschuwingen ‘Niet doen, zo werkt ons rechtssysteem niet, geen Bitcoins, geen toegang geven’, hoort in je eigen hoofd, stop je niet met meedoen. Je volgt gedwee.
Ik trek deze vorm van ‘niet vasthouden aan je eigen waarden’ door naar meisjes die loverboys volgen en zichzelf verliezen, soldaten die het slagveld opgaan en doden, mensen die de verleidingen van reclames niet weerstaan en daardoor roken en slecht voedsel blijven eten. De loverboys, de regeringen/legerleiding, de producenten nemen ons verstand en onze wil van ons af. Als wij niet sterk staan, zijn we makke schapen die doen wat gezegd wordt. Want anderen doen het ook, het zal wel goed zijn zo, simpel volgen is eenvoudiger dan zelf kiezen en beslissen. En dat moet anders. Kan anders. We moeten onze eigen mentale weerbaarheid versterken, onze kinderen daarin opvoeden en veel oefenen.

In de volgende Flits ga ik nog uitgebreider in op de noodzaak van mentale weerbaarheid.

Een paar hulpmiddelen

  • Prent jezelf keer op keer in waar jouw grenzen van integriteit liggen
  • Herhaal de tips van de politie bij jezelf
  • Wanneer je aangesproken wordt, neem afstand door te zeggen dat je wilt overleggen en dan terug belt
  • Geen overheidsinstantie benadert je per mail of telefoon voor geld of gevoelige informatie
  • Oefen je in standvastig zijn in je eigen waarde(n).