Deltaplan Biodiversiteitsherstel

      Reacties uitgeschakeld voor Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Tijdens een bijeenkomst in Kamerik op donderdag 26 september 2019 hebben 25 partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel getekend voor een brede maatschappelijke coalitie voor het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Het Deltaplan bestaat uit concrete plannen, waarvan niet alleen de natuur maar ook de betrokken partijen beter worden. De aanpak wordt gedreven door wat alle partijen verbindt. Tijdens de bijeenkomst waren naast de 25 partners ook circa 30 aspirant partners aanwezig.

Een voorbeeld waarin het Deltaplan Biodiversiteitsherstel gestalte krijgt zijn de Delta Labs die in 2020 worden uitgerold in verschillende gebieden in Nederland. De Delta Labs monitoren niet alleen biodiversiteit, maar gaan ook de impact van gebiedsgerichte maatregelen voor het herstel van biodiversiteit in kaart brengen.

Een veel gehoord adagium in de bijeenkomst was het stapelen van beloningen voor boeren. Een rentekorting alleen zal niet de doorslaggevende factor zijn om meer met oog voor de biodiversiteit te ondernemen, maar door beloningen te stapelen wordt het voor de boer wel aantrekkelijk. “De maatschappelijke waardering voor de land- en tuinbouw is groot in Nederland, maar er wordt ook veel van ons gevraagd. Een goed verdienvermogen is cruciaal om aan de maatschappelijke eisen te voldoen. Door beloningen te stapelen kun je boeren een economisch verantwoord perspectief bieden,” aldus Hans Van den Heuvel, algemeen directeur bij LTO Nederland.

De 25 partners van het Deltaplan zijn Rabobank, Natuur en Milieufederaties, Agrifirm, Wageningen University & Research, BoerenNatuur, De Vlinderstichting, Wereld Natuur Fonds, Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL, LTO Nederland, Natuurmonumenten, NIOO-KNAW, TiFN, Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden, Vogelbescherming Nederland, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, SBNL Natuurfonds, Louis Bolk Instituut, IVN-Natuureducatie, Stichting Open Boek, IUCN Nederland, Delphy, Wij.land, Proquint Maatschap en Nern.

bron: Naturalis Biodiversity Center, 26/09/19 samenvoorbiodiversiteit.nl/