Dag van de duurzaamheid

      Reacties uitgeschakeld voor Dag van de duurzaamheid

Esther van den Bor

Activiteiten en aandacht
De Dag van de duurzaamheid, nee de maand van de duurzaamheid….. We buitelen over elkaar heen om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Diverse steden en vooral groepen steden en dorpen verenigen zich om activiteiten te organiseren en voorbeelden te laten zien (De Bilt en omstreken, de Drechtsteden, Ermelo en omgeving, Bodegraven-Reeuwijk) gedurende een dag, een week of zelfs een maand.

Prachtig. Ook het onderwijs doet mee zie dag van de duurzaamheid onderwijs en het voorleesboek ‘Sem en Saar geven positieve energie

Laten we het er eindelijk over hebben dat ons bestaan, zoals we het kennen, ernstig wordt bedreigd! Er klinkt een alarm: kom in beweging.

Onze toekomst
Dank aan de jongeren die in opstand komen en stellen dat wij, ouderen, hun toekomst op het spel zetten. Daar hebben ze gelijk in.
Dat vele individuele burgers en de meeste bedrijven een houding aannemen van ‘ik weet het niet’, ‘het zal mijn tijd wel duren’ is kortzichtig en ze steken de kop in het zand. Maar ook wel te begijpen. Het is ook ingewikkeld en wanneer onze politieke leiders geen aandacht aan klimaatverandering besteden, zal het dus niet zo’n vaart lopen. Dat heel veel bedrijven, wetenschappers en activisten al meer dan 25 jaar aan het roepen zijn en de urgentie van de problemen duidelijk proberen te maken is vaak als lastig, ‘geitenwollen sokken’ en doemdenken neergezet.
Laten we het van nu af aan anders doen. Wanneer een brandalarm wordt afgegeven en er is rook te zien, ga je rennen en laat alles los waar je mee bezig was. Niet eerst nog even op de bank blijven zitten of wachten tot je de jackpot hebt gewonnen of op vakantie gaan of wachten tot je weggedragen wordt door de grote sterke overheid. Maar jezelf in veiligheid brengen, de brand blussen en de schade beperken.

Wat we moeten doen is bekend. Samenwerken moet, maar kost ook tijd en inspanning. Begin daarom NU zelf met:
– minder spullen kopen
– minder vlees eten
– isoleer je huis
– verbruik minder fossiele energie (zoals aardgas en elektriciteit)
– neem tijd om gezond (ecologisch) te eten
– betaal een eerlijke prijs voor producten en diensten
– geniet meer van natuur, gezondheid, gezelligheid, stilte, kunst. Ofwel, van die zaken die er echt toe doen.
Waar staat u volgend jaar?