Lokaal kopen

      Reacties uitgeschakeld voor Lokaal kopen

Esther van den Bor

Weet wat je koopt
Sommige producten moet je van ver halen. Dat geldt voor een deel van ons voedsel en dat is zeker ook het geval met veel spullen.
Toch is er verbazingwekkend veel ‘dicht in de buurt’ te koop. Dat kan een leuke zoektocht zijn. Met verrassende contacten tussen verkoper en klant.
De winkel Zonder Meer in Bodegraven liet bijvoorbeeld haar tafel maken van een boom die in Gouda omgehakt werd. Een uniek exemplaar waar, mede door de speciale makers, een mooi verhaal bij hoort. Dat verhaal geeft meerwaarde aan het product, aan het leven. Het anders-dan-andere geeft je als klant het gevoel iets bijzonders te kopen, iets dat je wilt koesteren of (bij voedsel) waar je met meer plezier van eet. Lokaal voedsel kopen kan steeds gemakkelijker. Diverse sites laten zien wat waar te koop is buiten de gewone supermarkten en winkels om. Zoek de boer; Lekkers dichtbij; Lekkerder. Met mooi zomerweer kan het een leuke speurtocht worden met als beloning blije gezichten die genieten van verse hoogwaardige producten met bijzondere smaken.

Sterke economie
Ook voor de economie is lokale handel gunstig. Geld blijft binnen ‘een eigen kring’.
De afhankelijkheid van andere landen, transport en niet gecontroleerde productie is te beperken door zelf de productie in handen te nemen. Zo is er in Nederland een groot aantal partijen die de Bean Deal zijn gestart. In een poging om Nederland meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van het buitenland te maken als het gaat om eiwitrijke gewassen. Omdat er in peulvruchten veel plantaardige eiwitten zitten, zijn ze onmisbaar voor de eiwittransitie. Twee vliegen in een klap dus. Dat geldt voor veel algemene pogingen die het principe Van Bodem tot Bord realiseren. In vrijwel al deze situaties is het voordeel dat met passie extra zorg ontstaat voor dat waar je waarde aan hecht. Bijzonder voedsel, speciale producten. Die extra zorg en kwaliteit draagt bij aan een waardevolle manier van leven.