De bewoners van het dorpje Waarder werden dit jaar opnieuw geconfronteerd met een uitbreidingsplan uit de jaren ´90. Daarvan werd toen slechts een deel gerealiseerd. Sinds de jaren 90 heeft het Rijk een aantal voorwaarden gecreëerd waaraan dit plan niet voldoet.
Het argument is: de grond is al van de gemeente, we kunnen er goedkoop bouwen voor starters. Tegelijkertijd blijkt uit de uitwerking dat goedkope woningen niet in de plannen zijn opgenomen. Er is ook nog geen onderzoek gedaan naar de vraag vanuit de dorpskern zelf of de omgeving. Lees verder op de site: Bewoners Belangenvereniging Waarder na 10 jaar weer in actie vanwege zorgwekkende bouwplannen – Kijk op BR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Achtergrond
De grond grenst aan het Kerkelaantje, een meer dan 700 jaar oud kerkepad. Veelal zijn kerkepaden omgezet naar fietspaden. Hier is het de grens tussen dorp en de veenweide met een 11e-eeuwse ontginningsstructuur. Het biedt een prachtig zicht op de kerk uit de 16e eeuw. In een omgeving met unieke flora, zo heeft onderzoek van de Universiteit van Amsterdam uitgewezen. Ook leven er bedreigde dieren als de rugstreeppad en de laatvlieger (vleermuis).
Ook de Kromme Kamp wil men bebouwen. Dat is een locatie van een oude burcht uit de 12e eeuw die zijn bescherming zocht in de vier omringende grachten. Deze omgeving is archeologisch beschermd. In de Kromme Kamp zelf mag niet geheid worden of dieper gegraven dan 30 cm. De omringende grond geeft nog een onzekere mogelijkheid na archeologisch onderzoek en specifieke aanpassingen. Niet de beste locatie dus voor snel en goedkoop bouwen. Ook voor woningen langs het Kerkelaantje zou een weg door de Kromme Kamp nodig zijn.
De bewoners zijn in discussie en hebben alternatieve locaties bedacht. Zij sluiten daarbij aan bij de plannen voor een supermarkt en een hotel met vergaderlocatie aan de noordzijde van het dorp. Daar ligt de ontsluiting van het dorp met de wijken uit de jaren ‘70.