Esther van den Bor
In 2018 100 initiatieven
In maart 2018 las ik dat er wel 100 waterstofinitiatieven zijn die in Nederland worden uitgevoerd. Met name in de sectoren mobiliteit en industrie liggen de beste kansen.
In 2019 zijn er verslagen te vinden van grootschalige proefinstallaties en samenwerkingsverbanden. De verwachting is dat de energievoorziening misschien wel voor 20% uit waterstof bestaat. Dat vergt groots denken. Mooi is te merken dat er eigenlijk alleen aandacht wordt gegeven aan groene waterstof. Groen, omdat elektriciteit afkomstig van wind, zon of water wordt ingezet voor de elektrolyse van water tot waterstof en zuurstof.
Zo is er op het terrein van het Oostenrijkse Voestalpine begin november een installatie voor de productie van groene waterstof in gebruik genomen. De elektrolyser heeft een capaciteit van 6 megawatt en is daarmee ’s werelds grootste groene waterstofproductiefaciliteit. Ook in Nederland is de opening van HyStock, de groene waterstofinstallatie van Gasunie in Veendam, een feit.
Omdat de ambities voor CO2-beperking stevig zijn en de resultaten veelbelovend, gaan grote consortia zoals Groningen Seaports, Regio Amsterdam, de haven van Den Helder mee in investeringen en onderzoek. Zij zien dankzij waterstof een duurzame en toekomstbestendige economie ontstaan. Schepen, hoogovens, vrachtwagens zouden direct kunnen werken op deze energiedrager.
In Nederland komen in Noord Holland de eerste waterstofstations en de eerste vuilniswagens die daarop rijden, zie Stichting Jas, met uit eigen regio geproduceerde waterstof – direct van een windmolen van het bedrijf Hygro. Deze molen staat in het testpark van ECN.
In Californië verschijnen de eerste auto’s op markt, klaar om de weg op te gaan.
Onderzoek loont
Vanwege al deze interesse en kansen en ambities wordt het verder speuren naar verbeteringen interessant. En inspirerend. Bovenstaande initiatieven zijn allemaal het begin van een lange ontwikkelingsgang.
Behalve de windturbine die waterstof produceert is op de Universiteit van Leuven een zonnepaneel ontwikkeld dat direct waterstof produceert. Slim en efficiënt en met een redelijk rendement. Met 20 panelen zou een gemiddeld gezin zelfvoorzienend kunnen zijn voor warmte en elektriciteit.
In Australië werken onderzoekers met bacteriën die van rietsuiker leven en bij de vertering waterstofgas produceren. Het moet nog blijken of deze methode haalbaar is, maar het idee is mooi. En in Leiden is een methode uitgewerkt die het mogelijk maakt om zeewater direct te gebruiken voor de elektrolyse van waterstofgas met schoon water als bijproduct. Met aandacht en verstand ontdekt je grootse mogelijkheden.
De foto is uit een artikel van Maarten Legius.
De volgende column gaat over waterstofgas en woningen.