Het kabbelt – Column van de voorzitter

      Reacties uitgeschakeld voor Het kabbelt – Column van de voorzitter

Net zoals vorig jaar rond deze tijd veel regen, wind en kou. Het voorjaar 2024 komt toch weer traag op gang. De vraag is hoelang dit gaat duren. Na deze periode kan het weer ons zo maar veel warmte en droogte geven. Voor nu geen hittestress en droogteperikelen. Dat is dan weer een voordeel. We gaan het meemaken.

Is het weer van dit moment symbolisch voor het maatschappelijke en politieke klimaat?

Ik zie wat parallellen. De nieuwe politiek, die ons is beloofd in Den Haag, is op een ongelofelijk sukkelige manier bezig met het vormen van een nieuwe regering. Warmte, energie, kracht en enthousiasme: het is er niet. Koude douches in de vorm van stekelige opmerkingen en jammertweets zijn er meer dan wenselijk. En dan moet hier een krachtig bestuur uit voortkomen?

De maatschappelijke vraagstukken kabbelen intussen voort. Plannen struikelen over onheilsboodschappen, onheilsboodschappen overrulen plannen. En ondertussen gaat alles een beetje verder.

Zo lijkt het ook te gaan in het Groene Hart. De energie ontbreekt, zo lijkt het, om samen keihard te werken aan een goede toekomst. Het kabbelt. En ik vrees dat het zo blijft.

 

Dat is zo jammer, want er zit wel degelijk energie bij organisaties die zich sterk maken voor een mooie toekomst voor een sterker Groene Hart. Maar de regie vanuit de overheidspartijen is niet zichtbaar in het Groene Hart. Ondertussen gaan plannen voor woningbouw, voor het plaatsen van windmolens en zonnevelden in het kader van de energietransitie gewoon door.

Nieuwe planologie of iets wat daarop lijkt is er niet. Stukje bij beetje worden groene gebieden op papier – en naar ik vrees straks ook echt – versteend, zonder dat er tegelijk ook zichtbaar geïnvesteerd wordt in verbeteringen van natuur en ecologie. Het is niet integraal, het is brokkelig, rafelig, het is allemaal een beetje suf. Waar is de samenhang, waar is de kracht en de wil om met elkaar iets goeds neer te zetten?

Zit mijn somberheid in het weer van dit moment?
Laten we het hopen, want een weersomslag zit er wel aan te komen.
Zit er ook krachtig bestuur aan te komen?
Ik zie nog geen tekenen van verbetering.

Zoals altijd bij de column: reacties zijn welkom via info@groenehart.info.

Kees van Velzen,
voorzitter Stichting Groene Hart