Klimaatadaptatie

      Reacties uitgeschakeld voor Klimaatadaptatie

Esther van den Bor

25 en 26 januari een klimaattop
Nederland organiseerde op 25 en 26 januari gedurende 24 uur een klimaattop speciaal over adaptatie. Klimaatadaptatie is de manier om je aan te passen aan de klimaatveranderingen. Meer dan zestig landen deden mee op zeer hoog bestuurlijk niveau. Want we merken allemaal dat de gevolgen van meer hitte, droogte, extreme buien en stijging van de zeespiegel ons dagelijks leven steeds ingrijpender beïnvloed en lastiger maakt.
Jongeren waren direct betrokken bij deze top. Zij zijn degenen die de gevolgen van de klimaatverandering direct merken. Ze zitten aan tafel en maken onderdeel uit van de besprekingen. Bewustwording is vooralsnog volgens hen het meest belangrijke dat aangewakkerd moet worden. Bewustwording en het besef dat je zelf een rol speelt. Iedereen kan bijdragen om hittestress of de overlast van een hevige regenbui te verminderen. De belangrijkste opgave ligt vooral in het loslaten van oude ideeën en patronen, we moeten ons gedrag aanpassen! Tijdens de huidige coronacrisis zien we al dat een aantal leefpatronen minder ‘vast’ liggen dan we eerst dachten. De technieken om ons aan te passen zijn er al voor een groot gedeelte, nu is het tijd voor actie.

Wereldwijd en Nederland
Volgens de berekeningen van een onafhankelijke groep wetenschappers binnen de Verenigde Naties voorkomen we met elke miljard euro die in klimaataanpassingen worden gestoken, 3,5 miljard aan toekomstige klimaatkosten. En dat er klimaatkosten zijn is duidelijk uit alle overlast en schade die we nu al merken. Nederland schuift bijvoorbeeld jaarlijks qua weersomstandigheden 20 kilometer op naar het zuiden. In 2050 hebben we het klimaat van Bordeaux. Maar onze voedselgewassen en vogels kunnen die sterke veranderingen niet bijhouden. We krijgen daar dus last van, ondanks dat je misschien nu denkt ‘heerlijk weertje’. We zullen vooral in onze steden veel aanpassingen moeten doen om de zomerse dagen dragelijk te houden en niet oververhit te raken. De Adaptatietop is dus een belangrijk signaal naar de wereld en ons Nederlanders, om de urgentie hiervan in te laten zien.
Nieuwsgierig? Lees over klimaat en adaptatie en wat je zelf kunt doen.

Foto van de site van RTL nieuws