Skipiste in het Groene Hart

      Reacties uitgeschakeld voor Skipiste in het Groene Hart

Vijfenzestig jaar geleden werd doelbewust gekozen om te midden van onze grote steden het hart kleinschalig, groen en agrarisch te houden. De stedeling moet op korte afstand kunnen genieten van verre einders en natuur. In de loop der jaren is dat Groene Hart niet alleen steeds iets kleiner geworden, de randen van de steden leveren vaak een harde confrontatie tussen stad en platteland.

Zo ook in Zoetermeer. Daar werd in 1996 een skipiste gebouwd: Snowworld. In 2016 werd één van de drie pistes verlengd tot 300 meter. Sindsdien torent deze skipiste tot in de verre omtrek boven het polderlandschap uit. De foto is genomen vanaf Stompwijk maar zelf zag ik hem jaren geleden op circa 7 km afstand vanaf de Nieuwe Weg in Zoeterwoude.

Snowworld wil verder uitbreiden. Zij heeft het nabijgelegen klimcentrum overgenomen en wil een kabel aanleggen waarlangs de klimmers zich naar beneden kunnen laten glijden. Snowworld biedt dan een après-ski terras, een indoor sneeuwspeeltuin in de zomer en spanning voor de meer avontuurlijk ingestelde sporter. Om de rentabiliteit te verhogen wil het bedrijf meer gasten aan zich binden en daarom een hotel vestigen.

Snowworld ligt in Buytenpark, een terrein dat begon als puinstort en vervolgens met grond werd afgedekt. Jarenlang kreeg de natuur de ruimte en Gallowayrunderen en schapen houden het westelijke deel van het park open. Natuur vlakbij de stad met bijzondere vlinders, vogels, roofvogels en hermelijn en wezel. In het park zijn inmiddels ook routes voor mountainbikers uitgezet. Snowworld wil meer buitenactiviteiten door het hele jaar waarbij “het groen in het plan wordt geïntegreerd”. Zij noemt dit “natuurinclusief bouwen”. Met de geplande drukte en verstoringen, is het voor die natuur snel afgelopen. De natuurliefhebbers in Zoetermeer en de natuur zelf, zullen moeten wijken. De vraag is waar naar toe? Reacties kunnen naar info@groenehart.info

Annelies van Egmond
Coördinator Actie Ondersteuning Stichting Groene Hart