Een frisse wind met een behoudende tint
Een frisse wind met een behoudende tint is de visie van Planbureau Zuid5 voor een vernieuwde Krimpenerwaard. Bij vernieuwing ligt voortdurend de nuance ten gunste van het behoud van het bestaande karakter en de idealen van de in hun ogen unieke gemeenschap. Ze vertalen hun kijk op praktische manieren voor de thema’s Voorzieningen & Jeugd, Energieopwekking & Omgeving, Duurzaam Mobiliteitsnetwerk en Natuurontwikkeling Middelblok. Behoudend vooruit is het motto. Download hun plan Zuid5 posters en Zuid5 verslag.
Groen genieten in een gebalanceerde gemeente
Groen, genieten en gebalanceerd zijn de trefwoorden van Bureau Hemelboom. In hun ogen is de Krimpenerwaard een gebied waar met de ogen en de mond veel te genieten is. Streekproducten spelen een belangrijke rol en de recreatieve ontsluiting moet worden versterkt. Maar steeds met versterking van de sociale (infra)structuur en de aantrekkelijkheid om te wonen en te werken in de waard. Innovatie zonder het karakter van het gebied te verliezen, is hun adagium. Download hun plan Bureau Hemelboom poster krimpenerwaard en Bureau Hemelboom Groene Flits.
Krimpenerwaard, het groene hart der verbindingen
Adviesbureau DRALBOOM legt de nadruk op verbindingen: infrastructurele, natuurlijke en sociale verbindingen. Ze staan een Krimpenerwaard voor waarin duurzaamheid, bereikbaarheid, actieve recreatie en burgerparticipatie centraal staan door te kijken naar verbindingen op deze drie aspecten. Dat leidt tot allerlei plannen voor de vitale toekomst van de Krimpenerwaard. Zoals een verbeterde Algera-corridor, multimodaal transport en fietsen in een vernieuwde combinatie van landbouw en natuur. Download hun plan Bureau Hemelboom poster krimpenerwaard en Bureau Dralboom verslag.
Verbinding, veerkracht en vitaliteit
De visie van BURO De Draad berust op drie pijlers: Verbinding – netwerken waaronder sociale, grijze en groenblauwe verbindingen. Veerkracht – samen aanpakken van maatschappelijke kwesties om de Krimpenerwaard ‘toekomstbestendig’ te maken. Toekomstbestendig houdt in men werkt aan een duurzamer Krimpenerwaard door middel van het inzetten op energietransitie, agrarisch weidebeheer en het tegengaan van bodemdaling zijn hier goede voorbeelden van. Vitaliteit – hier staan de sociale verbindingen centraal, die eerder al onder Verbinding aan bod kwamen. De kracht van deze drie pijlers in de Krimpenerwaard hebben ze getoetst en vertaald in voorstellen ter versteviging ervan. Een waterbus en een fietsbrug bij Gouderak zijn er voorbeelden van. Download hun plan BURO de Draad Poster presentatie en BURO de Draad verslag.
Waarom moeilijk doen als het samen kan?
Buro Aula van Planologie stoelt de, planvorming op vier aspecten: behoud van landelijk karakter, energietransitie, uitbreiding recreatie en sociale cohesie. Ze besteden veel aandacht aan landbouw als onderdeel van het cultuurlandschap en aan het vervlechten van landbouw, natuur, energietransitie en recreatie. Tegengaan van vergrijzing en ontgroening is volgens hen een bepalende factor bij het behoud van de kwaliteit van de leefomgeving in de Krimpenerwaard. Download hun plan Bureau Aula poster en Bureau Aula verslag.